Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. studenoga 2008.

Županijska uprava za ceste planira i provodi održavanje županijskih i lokalnih cesta u zimskim uvjetima na području naše Županije, a operativni plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 15. studenog ove do 31. ožujka iduće godine, odnosno 136 kalendarskih dana. ŽUC djelatnost zimske službe obavlja operativno putem nadcestarija koje na svom području imaju mjesta pripravnosti – za nadcestariju Krapina to su Krapinska Podgora i Pregrada, nadcestarija Zabok ima mjesta pripravnosti Zabok i Donja Stubica te nadcestarija Zlatar Bistrica, gdje je ujedno i mjesto pripravnosti.
I za ovu sezonu osigurano je 2.000 tona soli i 2.500 kubičnih metara sipine, a podsjećamo da su  ceste na području Županije podijeljene u dvije razine prednosti zimskog održavanja. Ceste prve razine su one županijske, kao i lokalne većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim centrima, kao i one koje su gradske ulice. Radovi na osiguranju njihove prohodnosti moraju se dovršiti u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padalina. U ceste druge razine pripadaju županijske manjeg prometno-ekonomskog značaja, kao i sve lokalne koje nisu uvrštene u prvu razinu. Za ove prometnice prohodnost se osigurava najkasnije u roku od 24 sata. Pri održavanju cestovne mreže u prvom prioritetu je 225 kilometra prometnica, a u okviru drugog prioriteta 460 kilometara.
Pravilnikom je utvrđeno da zimska služba djeluje uvođenjem stupnjeva pripravnosti, ovisno o očekivanim vremenskim uvjetima i geografsko-klimatskim značajkama područja. Prvi stupanj se uvodi početkom rada zimske službe, a prema operativnom programu. Drugi stupanj pripravnosti uvodi se kada temperatura zraka oscilira oko nule uz mogućnost oborina te pojave poledice. Treći se stupanj uvodi kada se očekuje dugotrajnije padanje snijega koje zahtijeva posebne radove uklanjanja snijega s kolnika. Četvrti stupanj pripravnosti se uvodi kada snježne oborine, uz jak vjetar, imaju karakter elementarne nepogode i kada raspoloživi broj ljudi i mehanizacija nisu dovoljni za uklanjanje snijega s kolnika. U tim se uvjetima u pravilu ceste zatvaraju za sav promet radi sigurnosti sudionika u prometu.
S obzirom na dosadašnja iskustva i vrijeme trajanja službe od 136 dana, predviđa se 46 dana trajanja prvog stupnja, 60 dana drugog stupnja te 30 dana trećeg stupnja pripravnosti.