Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. rujna 2008.

U Vukovaru se od sutra pa do nedjelje, 28. rujna održava 13. po redu Simpozij osoba s invaliditetom koji organizira Savez osoba s invaliditetom Hrvatske. Ovogodišnja je glavna tema skupa „Lokalne strategije – garancija primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“, a o strategiji naše Županije, koja je donesena ove godine, u subotu će govoriti županica Sonja Borovčak. Županijska strategija strukturom i sadržajem slijedi onu na nacionalnoj razini, kako bi se nastavio proces uspostave učinkovitog i odgovornog sustava cjelovite skrbi za osobe s invaliditetom te njihove potpune integracije u društvo.
Od niza aktivnosti valja spomenuti osnivanje Savjetovališta za osobe s invaliditetom pri Obiteljskom centru KZŽ, tiskanje Vodiča, uključenost u projekte rješavanja pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom koje se provodi u suradnji s resornim ministarstvom, a tu je i kontinuirano financiranje programa rada i projekata udruga osoba s invaliditetom koje djeluju na području naše Županije.
Prema posljednjem popisu stanovništva, na području Krapinsko-zagorske županije živi oko 18 i pol tisuća osoba s invaliditetom, odnosno 13 posto ukupnog stanovništva, što je najveći postotak u Republici Hrvatskoj.
Dodajmo na koncu da će se na trodnevnom simpoziju u Vukovaru razmotriti usklađenost hrvatskih zakona s Konvencijom UN-a, govoriti o osobnim asistentima te predstaviti kampanja za primjenu Konvencije.