Zagorje
Bajka na dlanu

IPA prioriteti – ekonomski i socijalni razvoj te zaštita okoliša

Datum objave: 11. srpnja 2008.

Pedesetak predstavnika općina, gradova, turističkih zajednica, razvojnih agencija i drugih institucija Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba protekle se srijede upoznalo s osnovnim elementima IPA programa Europske komisije za Hrvatsku. Na seminaru su se sudionici pobliže upoznali s Programom prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska u razdoblju od 2007. do 2013. godine kojem je glavni cilj održivi razvoj. Ukupni doprinos IPA-e za obje države do 2009. godine iznosi nešto više od 14 milijuna eura, kojima će se sufinancirati prekogranični projekti koji spadaju u dva prioriteta – prvi je ekonomski i socijalni razvoj koji uključuje turizam i ruralni razvoj, zatim razvoj poduzetništva te socijalnu integraciju. Drugi je prioritet održivo upravljanje prirodnim resursima, odnosno zaštita okoliša i očuvanje zaštićenih područja.
Novost je u modelu provedbe ovog prekograničnog programa da on predviđa zajedničke projekte, što znači jedan ugovor s jednim ugovaračkim tijelom, uz postojanje jednog vodećeg partnera. Prijava projekata ovaj se puta obavlja na nacionalnom jeziku, a zasigurno najveća promjena u odnosu na dosadašnje programe jest ta da više nema predfinanciranja, već provoditelji projekata moraju šest mjeseci sami nadoknađivati troškove, nakon čega slijedi primanje bespovratnih sredstava – darovnice.
Prvi je natječaj objavljen, rok prijave projekata je 20. listopad, sufinanciranje od strane EU- je 85 posto, a maksimalno trajanje projekta je 36 mjeseci.
Sve detaljne upute, obrasce, kao i operativni program zainteresirani mogu pronaći na: http://www.mrrsvg.hr/default.aspx?id=174