Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. travnja 2008.

U Škarićevu pokraj Krapine na imanju Josipa Grozaja iz Donje Pačetine, županica Sonja Borovčak zasadila je jučer prvi trs jedne od autohtonih zagorskih sorata vinove loze mirkovaču. Sadnja se odvija u sklopu projekta Zaštita i revitalizacija autohtonih sorti vinove loze Hrvatskog zagorja kojeg zajednički provode Krapinsko-zagorska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Županijske gospodarske komore Krapina. Uz mirkovaču jučer je na Grozajevom imanju posađeno još 600-tinjak trsova, čak 27 različitih genotipova zagorskih starinskih trsova lipovine, dišuće beline, roza embrine, bijele i rože zelenike, crnine i drugih sorata. Od 27 sorata vinove loze čak ih je 12 autohtonih , a od svake vrste posađeno je po 25  trsova od kojih će se kroz dvije do tri godine raditi zasebno sortno vino.
– Znanje, iskustvo i tradicija idu zajedno. Vraćamo se tradiciji, i to ne samo u sadnji vina, već to činimo i u drugim područjima – rekla je županica Borovčak prilikom sadnje trsova i poručila da smo na dobrom putu da jednog dana krstimo i damo novo ime autohtonom zagorskom vinu koje će se piti i van Europe.
 
Trsove sadili i učenici
Projekt je predstavio prof. dr. E. Maletić, prodekan Agronomskog fakulteta, koji je rekao kako je cilj projekta unutar dosad otkrivenih 27 genotipova pronaći nekolicinu najkvalitetnijih čija bi proizvodnja zadovoljavala tržište. Od ostalih sorata stvorit će se banka gena koja će se sačuvati. Vina proizvedena od autohtonih sorata bila bi i originalni zagorski proizvod.
– Sorte loze ispitali smo genetički i zdravstveno, te proizveli najbolje sadnice koje će danas biti posađene u prvu banku gena autohtonih sorata Hrvatskog zagorja. Za nekoliko godina ćemo od svake sorte izabrati najvrednije i ponuditi proizvođačima da oplemene svoj asortiman, kao i ponuditi proizvod na međunarodno tržište – rekao je Maletić.
U sadnji loze pripomogli su i učenici Srednje škole Bedekovčina, Poljoprivredno učilište koji su sa svim sadržajima koji se zbivaju u našoj županiji, a kao budući gospodarstvenici i vinogradari u programu nastave imaju teoretski i praktični dio, te su danas pokazali praktični dio sudjelujući u sadnji vinove loze.