Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. travnja 2008.

U sklopu Tjedna Francuske od 14. do 18 travnja u Krapinsko-zagorskoj županiji održan je niz kulturnih događaja. Kruna je svega jučerašnje potpisivanje Povelje o suradnji dviju regija, Krapinsko-zagorske županije i francuskog departmana Aisne. Sporazumom je potvrđeno ne samo prijateljstvo i višegodišnja dobra suradnja na kulturnom planu između Francuza i Zagoraca, već i buduća suradnja na projektima zaštite okoliša, turizma i gospodarstva. Povelju su potpisali županica Sonja Borovčak i predsjednik Glavne skupštine francuskog departmana Aisne, Yves Daudignv. U Krapini je bio i veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj, Francois Saint-Paul, koji je rekao da je iskreno zadovoljan dobrom suradnjom. Potpisivanju je također  bio prisutan i Jean-Claude Dumont, začetnik suradnje i predsjednik Društva prijateljstva Coucy-le-Chateau Hrvatska, koji je prošloga mjeseca ponovno izabran za zastupnika u Glavnoj skupštini departmana Aisne, i gradonačelnik gradr Coucy-le-Chateau.
 
Suradnja na području turizma
Što se tiče turizma, obje regije žele poboljšati turističku ponudu, pa će se ubuduće razmjenjivati i stručnjaci. Regije raspolažu i brojnim proizvodima iz lokalne tradicije. Njihova prezentacija i prodaja na tržištu, prije svega namijenjena turistima, bit će poboljšane razmjenom iskustva.
U županiji je od 13. do 19. travnja boravilo pedesetak predstavnika Coucy-leChateaua kao gosti KUD-a Sloga Iz Velikog Trgovišća. Njihov je smještaj osiguran u obiteljima, kako je običaj pri razmjenama gostovanja naših i francuskih grupa od 2003., kada su ostvareni prvi kontakti. Lanjske je godine na obilježavanju 10. Dana hrvatske kulture u Francuskoj gostovalo 150 članova zagorskih kulturnih udruga.