Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. listopada 2007.

Potpisivanje Povelje o suradnji dviju regija, Krapinsko-zagorske županije i francuske pokrajini L Aisne,  očekuje se do kraja ove godine. Povelja je bila službeno predstavljena ove nedjelje, u Coucy-le-Chateau u okviru svečanosti prigodom 10 godina postojanja Dana hrvatske kulture. O Povelji je tom prilikom govorila županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak i predsjednik skupštine L Aisnea g. Yves Daudigni, a u programu je s područja naše Županije nastupio zabočki mješoviti pjevački zbor te kulturno-umjetnička društva iz Velikog Trgovišća i Marije Bistrice.
– Naša suradnja na zajedničkim projektima na području kulture i umjetnosti se dalje nastavlja i proširuje na područja  vezana uz zaštitu okoliša i turizam, te gospodarstvo – rekla je prilikom posjeta francuskoj pokrajini, županica Sonja Borovčak.
 
Četiri godine suradnje
Prije četiri godine Krapinsko-zagorska županija, KUD-ovi, muzeji i umjetnici prvi su se puta uključili u program Dana hrvatske kulture koji se odvijaju u francuskoj pokrajini L Aisne, a koji je iniciralo Društvo francusko-hrvatskog prijateljstva sa sjedištem u gradiću Coucy-le-Chateau na čelu s njegovim predsjednikom Jean-Claude Dumontom. Ova je suradnja nastavljena već godinu kasnije, kada su u posjet našoj Županiji stigli umjetnici ove francuske regije, a surađivalo se i u drugim projektima.
Prvo izdanje Dana hrvatske kulture bilo je 1998. zahvaljujući pomoći gospođe Vesne Jurkić-Girardi, tadašnje hrvatske veleposlanice pri UNESCO-u u Parizu.