Zagorje
Bajka na dlanu

Predstavljena prva monografija Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 24. svibnja 2007.

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici jučer je predstavljena prva monografije Krapinsko-zagorske županije pod nazivom „Povijest, baština i kultura Krapinsko-zagorske županije“. Monografiju su predstavile Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije i Goranka Horjan, glavna urednica monografije. Monografija o Krapinsko-zagorskoj županiji sažela je kroz sliku i tekst njezinu povijest, sadašnjost i posredno budućnost.
– Prelijepa i očuvana priroda, bogata povijest, kulturna baština, duhovni život, legende, a napose gostoljubivo stanovništvo zaslužili su da se na jednom mjestu trajno zabilježe kao simbol identiteta ovog kraja – rekla je županica na predstavljanju monografije. Dodala je da su ovaj kraj i njegovi ljudi proživjeli bogatu povijest, bilježili događaje i dali osobe koje su postale sinonimima za važne povijesne trenutke. Također je u monografiji obrađena i sadašnjost Krapinsko-zagorske županije – regije koja gradi svoju prepoznatljivost i ima svoju vrijednost i ljepotu.
– Monografija je nastojala koristiti nove snimke, gdje je to bilo moguće, kombinirajući lokalitete, preglede događanja i baštinu iz muzeja i zbirki – kazala je urednica Horjan. Dodala je da se tekstom i slikovnim sadržajem  posebna pozornost željela posvetiti stanovništvu kako bi Krapinsko-zagorska županija stvorila i sačuvala svoju kulturnu i prirodnu baštinu kao podlogu za svoju budućnost.