Zagorje
Bajka na dlanu

4. Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske – poziv za prijavu

Datum objave: 17. veljače 2014.

Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija dana 28. ožujka 2014. godine organiziraju 4. IZLOŽBU BUČINOG ULJA sjeverozapadne Hrvatske.

Cilj Izložbe je popularizacija i prezentacija bučinog ulja, te sustavno i trajno podizanje svijesti kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

Svjesni smo činjenice da baštinimo izrazito dugu tradiciju, u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja, jer se radi o proizvodu koji je srastao sa svojim žiteljima. Ono nije od jučer, mnogi pisani tragovi, vode nas kroz proizvodnju i korištenje bučinog ulja. U počecima, bučine koštice su služile kao hrana stoci, te se je tek samo mali dio prerađivao u ulje primitivnim tiještenjem bez zagrijavanja. Danas su tehnologije uznapredovale u sponi sa sviješću svih onih kojima je bučino ulje neizostavni dio u pripremi različitih gastronomskih jela i delicija.

Izložba je također prilika ili podsjetnik da se prije svega trebamo okrenuti sebi i svojim vrijednostima. Pa tako politika promocije i korištenja „zemljopisnog podrijetla“ (sjeverozapadna Hrvatska) može vrlo dobro poslužiti u identifikaciji proizvoda – bučinog ulja. Takva politika ne samo da ima utjecaj na marketing proizvoda, već može utjecati i na marketing samog mjesta.

Kako je Izložba bučinog ulja poprimila tradicionalni karakter, te sa svojim kontinuiranim održavanjem postaje regionalno prepoznatljiva i doprinosi poboljšanju kvalitete proizvodnje bučinog ulja i povećanju konzumacije ovog gastronomskog dragulja

POZIVAMO

sve zainteresirane proizvođače s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Zagrebačke županije da se prijave na 4. Izložbu bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, koja će se održati 28. ožujka 2014. godine u Varaždinu.

Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 28. veljače 2014. godine u Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša, Franjevački Trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: jasna.vresk@vzz.hr ili na broj faksa: 042/390-553.

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje provoditi će se 04. ožujka 2014. godine od 08-12 sati u prostorijama Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, Franjevački Trg 7, 42000 Varaždin.

Dostavlja se 2 x 250 ml ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 x 250 ml ulja u boci s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije na broj telefona: 042/390-580.