Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. travnja 2017.

Županijsko priznanje dodjeljuje se u tri kategorije: volonter/ka godine mladi 15-30 godina, volonter/ka godine odrasli 31+ godina i volonterska akcija godine, a na ovaj Javni poziv pristiglo je ukupno 12 prijava. Propisanim uvjetima iz Javnog poziva udovoljava 10 pristiglih prijava, i to: 5 prijava u kategoriji mladi, 2 prijave u kategoriji odrasli i 3 prijave u kategoriji volonterska akcija godine, koje se upućuju u drugi uži krugu izbora u kojem građani elektronskim putem glasaju za kandidata/kandidatkinju odnosno volontersku akciju po svom izboru.

Kategorija volonter/ka godine mladi 15-30 godina

Kandidati / kanditatkinje:

Elizabet Horvat

KATEGORIJA: MLADI 15-30 GODINA

Zanimanje: medicinska sestra, tehničar opće njege

Datum rođenja: 20. rujan 1995.

Predlagatelj: Hrvatski Crveni Križ, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica

Volontersko iskustvo: Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica

Volonterske aktivnosti: Elizabet je sudjelovala u provođenju raznih aktivnosti u Gradskom društvu Crvenog Križa Donja Stubica: širenje znanja u Crvenom križu, uključivanje u redovne akcije (obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, Međunarodnog dana mladih), zdravstvene aktivnosti (prva pomoć, mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, prevencija pretilosti, animiranje na dobrovoljno darivanje krvi te pomoć u organizaciji i provođenju akcija darivanja krvi), socijalne aktivnosti (akcije solidarnosti, pomoć starijim i nemoćnim osobama, širenje prijateljstva i sl.), uključivanje u aktivnosti u lokalnoj zajednici (obilježavanje dana Grada Donja Stubica), sudjelovanje u akcijama prikupljanja sredstva za nabavku automatskog vanjskog defibrilatora za Svetište u Mariji Bistrici, Jumicar Hrvatska – Program prometne sigurnosti za djecu.

U 2016. godini provodila je zdravstveno-preventivne radionice u školama i vrtićima (higijena ruku i sl.), edukatorica je prve pomoći (priprema ekipa osnovnih  i Srednje škole Oroslavje za Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, prezentacija prve pomoći u školama i vrtići), provodila je kontrolu krvnog tlaka i šećera u krvi, radila na animaciji dobrovoljnih darivatelja krvi te sudjelovala u organizaciji i provođenju akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 54 sati 

Ukupan volonterski staž: 4 godine (od 2013. godine)

Motivacija: „Sav taj moj trud, od početka, do dan danas, formirao me u volontera Crvenog križa koji pomaže i pridržava se 7 načela Crvenog križa. Nadam se da ću sudjelovati u još više edukacija i usavršiti se, pomoći našoj zajednici, našoj državi, a možda i otići nekuda u misiju, nikad se ne zna.“

Napomena: Svoj volonterski angažman započela je još u Osnovnoj školi Oroslavje, gdje je predstavljala Pomladak Crvenog križa Donja Stubica, sudjelovala na mnogim natjecanjima kao natjecatelj i kao sudac, na Međunarodnom kampu mladih (Atlantis) u Orahovici, i pripremi ekipa za natjecanja, raznim volonterskim akcijama. Trenutno sudjeluje na edukacije za Interventni tim.

Petra Vidović

KATEGORIJA: MLADI 15-30 GODINA

Zanimanje: učenica Srednje škole Krapina

Datum rođenja: 12. listopada 1998.

Predlagatelj: Hrvatski Crveni Križ, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina

Volontersko iskustvo: Gradsko društvo Crvenog križa Krapina

Volonterske aktivnosti: Sudjelovala je u prevenciji i borbi protiv širenja HIV-a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7.travnja. Tijekom mjeseca svibnja 2016., povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa, u više razreda SŠ provela je aktivnost edukativnog sadržaja „Mini tečaj prve pomoći“. U Tjednu Crvenog križa sudjelovala je u prikupljanju hrane za socijalnu samoposlugu. Osmislila je i provela aktivnost povodom Dana mladih (16.8.), u kojoj su sudjelovala djeca vrtićke dobi. Povodom Svjetskog dana prve pomoći sudjelovala je u radionicama provedenim u vrtićima. Sudjelovala je u prikupljanju namirnica za Socijalnu samoposlugu. Povodom Svjetskog dana nepušenja, koje je obilježeno pješačenjem na Strahinjčicu  pružila je pomoć u provedbi akcije

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 76 sati 

Ukupan volonterski staž: 6 godina (od 7. razreda osnovne škole)

Motivacija: „Citat E. kanta: „Djeluj samo tako, da ljudstvo, kako u tvojoj osobi tako i u osobi svakog drugog, uvijek vidiš kao smisao, a nikada samo kao svrhu“. Vođena tom činjenicom, a i željom da mladima približim pojam volontiranja i potaknem da u što većem broju krenu volonterskim putem, razvila sam svoju ljubav prema volontiranju. „Kako je moguće da netko ima želju obavljati rad koji mu neće biti plaćen.“ Upravo taj sud razlog je zbog kojeg sam potaknuta na volontiranje kako bi u to uključila što veći broj mladih koji bi zajedno razbili jednu od većih predrasuda volonterstva. Osjećaj unutarnje ispunjenosti i svijesti da ono što je za mene par sati rada doprinosi dobrobiti mojih sugrađana i boljitka zajednice. Volontiranje nije za mene način pomoću kojeg bih stekla „bolji položaj“, već ljudskost i unutarnja da pomognu drugome.

Napomena: Dvije je godine aktivna volonterka i u tom razdoblju je sudjelovala u mnogim akcijama od značaja za Crveni križ, a u ekipi prve pomoći je od 7. razreda OŠ. Područja u kojima se ističe svojim radom su prva pomoć, edukacije djece i mladih, vršnjačke edukacije, prikupljanje humanitarne pomoći. U navedeni područjima i redovito obnavlja znanje i prenosi svoje iskustvo i znanje tako da sudjeluje u edukacijama volontera. Ističe se svojim angažmanom u području organizacije aktivnosti u klubu mladih Gradskog društva Crvenog križa doprinosi šireći mrežu Crvenog križa u svojoj školi educirajući ih o značaju volontiranju u Crvenom križu.

Osmislila je koncept, sudjelovala je u provedbi snimanja, te uređivanju videa  za najavu 20.  državnog natjecanja mladih HCK.

 

Lucija Strugar

KATEGORIJA: MLADI 15-30 GODINA

Zanimanje: učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, za zanimanje medijski tehničar

Datum rođenja: 21. rujan 1999.

Predlagatelj: Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Volontersko iskustvo: Volonterski klub ŠUDIGO-a, DVD Zabok, Mreža udruga Zagor

Volonterske aktivnosti: Aktivno je sudjelovala u obilježavanju kulturnih i javnih događanja na nivou škole, od obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Dana ljudskih prava, Dana osoba s invaliditetom, sudjelovanja u kampanji za osobe s teškoćama u čitanju „I ja mogu čitati“ do snimanja i montiranja promotivnih videa  za Grad Zabok, projekt Baltazar, projekt „Još smo uvijek željni znanja“ gdje je osobe treće životne dobi podučavala osnovna informatička znanja te fotografiranja raznih aktivnosti, događaja, akcija i projekata u školi i zajednici. Surađivala je s Mrežom udruga Zagor u projektu „Volonterski centar VolontirAJMO, a također je surađivala s DND-om Zabok.

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 85 sati u sklopu Volonterskog kluba ŠUDIGO-a Zabok

Ukupan volonterski staž: 2-3 godine

Motivacija: „Volontiram zašto što želim pomoći zajednici, društvu te kroz volonterstvo otkrivam samu sebe. U današnje vrijeme se samo gleda novčana korist, ali u volontiranju toga nema, sve je tako jednostavno i prijateljski, nitko se ne svađa oko novaca ili bilo kakve materijalne koristi te se zbog toga uvijek ugodno osjećam dok volontiram. Voljela bih da mogu više sudjelovati u nekim aktivnostima, ali zbog školskih obveza ne stižem, ali nadam se da sam svojim djelovanjem bila primjer drugima te ih potaknula na volontiranje.

Volontiranje me ispunjava kao osobu te je jako korisno za moje razvijanje. Najljepše se vidjeti da sam nekome uljepšala dan, da su naučili nešto novo od mene kao što sam i ja od njih.“

Napomena: Predlagatelj ističe da kandidatkinja prepoznaje potrebe škole i zajednice te svojom spremnošću na aktivno djelovanje i rad doprinosi cjelokupnom razvoju škole i zajednice, osobito kod osoba treće životne dobi. Ističe se idejama i kreativnošću, voli izazove i uspješna je u njihovu rješavanju. Vrlo je pažljiva i pruža primjer drugim učenicima.

Jurica Marković

KATEGORIJA: MLADI 15-30 GODINA

Zanimanje: student Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu

Datum rođenja: 28. srpnja 1993.

Predlagatelj: Bedekovčanska udruga mladih

Volontersko iskustvo: Savjet mladih Općine Bedekovčina, Bedekovčanska udruga mladih

Volonterske aktivnosti:  Sudjelovao je u radu Savjeta mladih Bedekovčina. Radio je na produkciji dokumentarnog filma o dvorcu Gornja Bedekovčina koji će biti prikazan ove godine. Posvetio se istraživačkom radu koji je bitan i sastavni dio svakog dokumentarnog filma, pogotovo onog s povijesnom tematikom. Bio je idejni inicijator i glavni organizator projekta pod nazivom „Festival mladih – Skok u jesen“ i „Igračka jedna prijatelja vrijedna“. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama udruge  – „Božićni kolači“ a također je pisao i bio volonterski menadžer projekata Bedekovčanske udruge mladih.

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 311 sati

Ukupan volonterski staž: 5 godina

Motivacija: „Moram istaknuti da me je za vrijeme mojeg volonterskog angažmana najviše obradovao istinski prikaz emocija drugih ljudi za koje smo radili određene akcije. U takvim trenutcima pokazivao se jasan smisao toga što radim i planiram dalje raditi.“

Napomena: Kandidat volontira  od svoje 18. godine. Unutar Eu programa Youth in Action i Erasmus Plus usavršavao se i stjecao nova znanja kroz treninge, seminare i studijske posjete diljem Europe te je naučeno tijekom cijelog svojeg mandata dužnosti predsjednika Bedekovčanske udruge mladih primjenjivao u praksu na lokalnom nivou u Bedekovčini. Okupio je tim koji radi za dobrobit svih mladih i stanovnika općine Bedekovčina.

Bruno Habus

KATEGORIJA: MLADI 15-30 GODINA

Zanimanje: učenik Srednje škole Krapina, tehničar za računalstvo

Datum rođenja: 24. ožujka 1999.

Predlagatelj: Srednja škola Krapina

Volontersko iskustvo: Udruga srednjoškolaca Hrvatske, program vršnjačke pomoći u učenju u Srednjoj školi Krapina, Vijeće učenika, Županijsko vijeće učenika Krapinsko-zagorske županije

Volonterske aktivnosti:  Od 2015. godine uključen je u rad Udruge srednjoškolaca Hrvatske i u program vršnjačke pomoći u učenju u Srednjoj školi Krapina. Koordinirao je humanitarnim aktivnostima škole „Mi činimo dobro“, provodio je radionice za učenike osnovnih škola kao vršnjački edukator i promotor škole te od 2016. godine vodi učenički tim projekta b-Tech.  Volonter je na Europskim sveučilišnim igrama Zagreb-Rijeka 2016.  Asistent u VIP loži KHL Medveščak Zagreb. Uključio se u i u volonterski rad na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. Zagreb-Sljeme.

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 769,5 sati

Ukupan volonterski staž: 2 godine

Motivacija: „“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov rad neprocjenjiv.“ (Sherry Anderson). Ta me rečenica uvijek puni ponosom kada nekome spomenem da sam volonter. Onaj osjećaj kada znam da sam napravio neku korisnu stvar, ne samo za sebe, ne samo za svoje kolege već i za cijelu zajednicu, a da ništa nisam tražio zauzvrat je neprocjenjiv. Mnogi me nisu shvaćali kada sam govorio da volontiram po 8 sati na dan, govorili su mi kako bi mi bilo pametnije da radim za novac, no osjećaj koji volontiranje pruža ne može zamijeniti niti jedno plaćeno radno mjesto. Teško je definirati moju motivaciju za volontiranjem, ona jednostavno dolazi i gura me naprijed, ka novim volonterskim izazovima. Kroz volontiranje sam upoznao mnogo novih prijatelja, dobio sam uvid u organizaciju brojnih manifestacija i događaja, te sam stekao mnoga brojna iskustva. Volontiranje više ne gledam kao rad, niti kao zadatak, već kao stil života, a glavna odrednica takvog stila života je činjenjem društva i svijeta boljim mjestom.“

Napomena: U  2015. godini obnašao je volontersku funkciju županijskog koordinatora Udruge srednjoškolaca Hrvatske , te je bio asistent dopredsjednika Udruge, a u 2016. godini imenovan je dopredsjednikom Udruge i predsjednikom Vijeća učenika Srednje škole Krapina. U studenom 2016. godine imenovan dopredsjednikom Županijskog vijeća učenika KZŽ.

Kategorija volonter/ka godine odrasli 31+ godina

Kandidati / kanditatkinje:

Andreja Vrančić

KATEGORIJA: ODRASLI 31+ GODINA

Zanimanje: maturantica opće gimnazije, nezaposlena osoba 

Datum rođenja: 6. ožujka 1985.

Predlagatelj: Hrvatski Crveni Križ, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica

Volontersko iskustvo: Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja

Volonterske aktivnosti: Sudjelovala u širenju znanja o Crvenom križu, zdravstvenim aktivnostima (prevencija pretilnosti, prva pomoć, animiranje na dobrovoljno darivanje krvi te pomoć u organizaciji i provođenju akcija darivanja krvi), socijalnim aktivnostima (akcije solidarnosti, širenje prijateljstva, provođenje redovnih aktivnosti Crvenog križa), obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, Međunarodnog dana mladih, aktivnostima usmjerenim na prevenciju trgovanja ljudima, prezentaciju aktivnosti GDCK Donja Stubica (Sajam udruga 2016. godine), akcijama prikupljanja sredstava za nabavku automatskog vanjskog defibrilatora u Mariji Bistrici, uključivanju u aktivnosti lokalne zajednice (Obilježavanje dana grada Donja Stubica, Biciklijada „Guskovec-Selnica“, Natjecanje u ljudskom „Čovječe ne ljuti se“, sudjelovanje na Jumicar Hrvatska- Program prometne kulture za djecu, Humanitarna Akcija „100 palačinki za terapijsko plivanje i jahanje“. Sudjelovala 2016. godine u provođenju zdravstveno-preventivnih radionica u školama i vrtićima (higijena ruku, higijena zubi, prva pomoć). Volontira i u Udruzi fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja.

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 109 sati 

Ukupan volonterski staž: 4 godine (od 2013. godine)

Motivacija: „Volja – Osmijeh – Lakoća – Odgovornost – Nada- Toplina – Empatija – Radost = volonter! Noseći ovaj natpis na majici shvatila sam koliko je zapravo malo potrebno da se nešto dobro napravi, kako za drugog, tako i za samu sebe… Iako se neki čude zašto sve to radim… iako sam ponekad i sama iscrpljena, ali naprosto me nešto vuče da idem dalje i dalja.“

Napomena: Svojom nesebičnošću i požrtvovnošću uvelike pomogla Gradskom društvu Crvenog križa Donja Stubica, u provođenju aktivnosti, posebice u organiziranju i provođenju akcija dobrovoljnog darivanja krvi i edukativno-preventivnih radionica. Sudjelovala u akcijama prikupljanja sredstava za nabavku automatskog vanjskog defibrilatora za Svetište u Mariji Bistrici.

Tanja Bakek

KATEGORIJA: ODRASLI 31+ GODINA

Zanimanje: Voditelj aktivnosti u Multimedijalnom centru STUB-KLUB 

Datum rođenja: 4. veljače 1986.

Predlagatelj: Multimedijalni centar STUB-KLUB

Volontersko iskustvo: STUB-KLUB, Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja

Volonterske aktivnosti: Pokazivala mladima vještine i tehnike obrade starog drva i sklapanja u razne svrsishodne predmete, izradu drvenih kućica za ptice, kockica. Volontirala u adventskoj radionici na kojoj su se izrađivali božićni ukrasi i foto radionicama na kojima je radila sa djecom i mladima sa teškoćama u razvoju. U projektu Kluba mladih Donja Stubica volontirala u pripremi i održavanju tri predavanja: Poduka – Buđenje 8.10.; Predavanje/radionica Volontiram i ja 20.10., te Predavanje/radionica Menadžment volontera 27.10. u prostorijama STUB-KLUB-a). Angažirala da sudionicima događaja Polygon 2016. na kojem je prezentiran park za ekstremni biciklizam Polygon osigurano osvježavajuće piće i kasnije pospremanje glazbene i tehničke opreme te čišćenje površine parka. Sudjelovala pri organizaciji i izložbi nastalih radova radionice STUB-KLUB KREATIVA.

Broj volonterskih sati u 2016. godini: 774 sati, 198 u Multimedijalnom centru STUB-KLUB 

Ukupan volonterski staž: 2 godine

Motivacija: „… Volontiram zbog svojih uvjerenja da volontiranje može promijeniti nečiji život i pomaže stvaranju društva s aktivnim građanima koji se međusobno potpomažu…Obradom starog odbačenog drva koje još ima „dušu“ imala sam osjećaj da spašavam i izbacujem iz zaborava jednu prošlost i dajem tom drvu jednu novu dimenziju, jednu novu budućnost. Veselim se tome kada vidim to drvo pretvoreno u klupe, stolove, kućice za ptice kako stoje po parkovima Donje Stubice kada prolazim gradom…ponosno pokazujem ljudima kako se uz malo volje i entuzijazma te mnogo ideja može za zajednicu napraviti mnogo i da građani budu veseli i zadovoljni kada se na tim klupama odmaraju i provode vrijeme tokom ljetnih dana. Također sam volontirajući sa djecom sa teškoćama u razvoju predložila članovima STUB-KLUB-a da se i sa njima naprave tematske multimedijalne radionice da nauče nešto više o fotografiji, računalima i drugoj multimediji koja će im pomoći u daljnjem školovanju i životu da jednog dana budu neovisni i ravnopravni članovi zajednice. U svom volontiranju želim da se aktiviranjem u zajednici umjesto društva okrenutog isključivo sebi i vlastitim ciljevima može stvoriti društvo okrenuto djelovanjem za druge i zajedničkim ciljevima te iste zajednice.“

Napomena: Voditeljica Halliwick terapijskog plivanja. Uspješno organizirala humanitarnu akciju „100 palačinki za terapijsko plivanje i terapijsko jahanje“

 

KATEGORIJA: VOLONTERSKA AKCIJA GODINE

Volonterska akcija: Još smo uvijek željni znanja

Organizator volonterske akcije: ŠUDIGO Zabok

Datum i mjesto održavanja akcije:  siječanj 2016.- ožujak 2016.  

Broj sudionika/ca volonterske akcije: 25 osoba starije životne dobi i 25 volontera

Približno trajanje volonterske akcije: 60 sati

Broj volontera/ki koji su sudjelovali u akciji: 25 volontera

Volonterske aktivnosti: 

Volonterska akcija sastojala se od nekoliko aktivnosti. Prva aktivnost bila je anketiranje među učenicima ŠUDIGO Zabok o stavovima prema osobama treće životne dobi, nakon čega je slijedilo predavanje za učenike na temu ageizma i aktivnog starenja. Zatim je uslijedilo pripremanje učenika za izvedbu radionica informatičke pismenosti te su razrađene metode rada i provedene konzultacije s učenicima. Izrađeni su i distribuirani plakati kojima se umirovljenici pozivaju na radionice, a akcija je predstavljena i u Gradskoj knjižnici u Zaboku i Matici umirovljenika Grada Zaboka. Na radionicama je sudjelovalo 25 starijih osoba. Radionice su trajale 3 dana. Održano je i zajedničko druženje i potvrde, te evaluacija aktivnosti i zadovoljstva međugeneracijskim učenjem. Osobe treće životne dobi ovom akcijom na kvalitetan su način provodile svoje slobodno vrijeme, zajedničkim druženjem i međugeneracijskim učenjem osnaženo je njihovo samopouzdanje, podignut optimizam i vjera u osobne potencijale. Učenici volonteri su također afirmativno provodili svoje vrijeme i pružali primjer drugim učenicima i potaknuli ih na volonterstvo, te razvili proaktivni stav prema osobama treće životne dobi. Akcija je senzibilizirala lokalnu zajednicu za potrebu stvaranja kvalitetnijeg životnog ozračja pripadnika treće životne dobi i potaknula međugeneracijsko učenje i druženje.

Volonterska akcija: Uređenje mjesta u sklopu ekološke akcije „Eko zeko“

Organizator volonterske akcije: Udruga PETROŽE-KRUŠLJEVO SELO

Datum i mjesto održavanja akcije: 22. travnja 2016. godine, Krušljevo Selo 

Broj sudionika volonterske akcije: 8 sudionika/ca

Približno trajanje volonterske akcije: 32 sata

Broj volontera/ki koji su sudjelovali u akciji: 8 volontera/ki

Volonterske aktivnosti: Uređenje mjesta u centru Krušljevog Sela kod kapele Sv. Petra i Pavla iz 19. st. Uređivale su se zemljane površine, obrezivala se živica, cvijeće i drveće, sadilo se  cvijeće i sadnice, prikupljao se otpada nastalog čišćenjem površina i prostora, rukovanje sa različitim alatima. Kroz volontersku akciju uključena su djeca i mladi koji su time potaknuti na pokušaj buđenja svijesti o važnosti brige za okoliš i očuvanju prirode. Kroz volontersku akciju ukazana je važnost ljepote kraja, potaknuta ekološka osviještenost te uljepšavanje izgleda centra u Krušljevu Selu čime je porasla vrijednost kroz volontiranje i sam pogled na njega. 

Volonterska akcija: Oslikavanje stepenica i zida kod OŠ K. Š. Gjalskog Zabok

Organizator volonterske akcije: Društvo Naša djeca Zabok

Datum i mjesto održavanja akcije:  21. svibnja, 26. svibnja,  27. srpnja i 30. srpnja 2016. godine, Zabok, ispred Osnovne škole K.Š. Gjalskog Zabok

Broj sudionika volonterske akcije: 26 volonterki i volontera

Približno trajanje volonterske akcije: 202 sata

Broj volontera/ki koji su sudjelovali u akciji: 26 volontera

Volonterske aktivnosti: 

Volonterske aktivnosti obuhvaćale su radionice s djecom, članovima Dječjeg gradskog vijeća Društva Naša djeca Zabok u kojima su se osmišljavale razne volonterske akcije u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ koji se provodi u DND-u Zabok i u okviru kojega Dječje gradsko vijeće osmišljava uređenje javnih površina u gradu Zaboku. Djeca, članovi Dječjeg gradskog vijeća dali su ideju za volontersku akciju oslikavanja stepenica na ulazu u OŠ K.Š. Gjalskog Zabok i betonskog zida koji vodi prema Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog. U volontersku akciju uključena je OŠ K.Š. Gjalskog koja je pripremila zaštitnu podlogu – premaz na stepenicama i betonskom zidu. U volontersku akciju uključen je bio i Grad Zabok kao donator boja te tvrtka Horvat Color koja je donirala boju. Volonterska akcija sadržavala je i aktivnosti dogovora s mentorima, likovnim umjetnicima i kreativnim volonterima Društva Naša djeca Zabok oko osmišljavanja motiva na stepenicama i betonskom zidu te uključivanja same djece i volontera s idejama oko oslikavanja. U akciju smo osim volontera, djece iz Dječjeg vijeća gradsko vijeća uključili i srednjoškolske volontere, članove volonterskih klubova Srednje škole Zabok i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Glavna volonterska aktivnost i akcija bila je samo oslikavanje dvoje stepenica i betonskog zida koja je zahtijevala pripremu boja i kistova, bojanje, oslikavanje i kreativno izražavanje te završno čišćenje kistova i samog prostora. Djeca su kroz odgoj za volontiranje i volonterske aktivnosti s maloljetnim osobama mlađim od 15 godina, napravili korisnu stvar za zajednicu koju su sami i predložili kako bi njima, svoj ostaloj djeci i svima koji žive i dolaze u grad Zabok bilo privlačno i lijepo. Poticanje djece i mladih na volontiranje ima višestruku važnost, ono je i iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva, a kod djece, mladih razvija se samopoštovanje i vrijedne socijalne vještine važne za razvoj svakog pojedinca.

Rezultati glasovanja:

(656 glasova)

Kategorija mladi 15-30:

 

Lucija Strugar – 32%

 
 

Jurica Marković – 25%

 
 

Elizabet Horvat – 20%

 
 

Petra Vidović – 17%

 
 

Bruno Habus – 6%

Kategorija odrasli 31+ godina:

 

Andreja Vrančić – 59%

 
 

Tanja Bakek – 41%

 

Kategorija volonterska akcija godine:

 

Još smo uvijek željni znanja – 46%

 
 

Oslikavanje stepenica i zida kod OŠ K. Š. Gjalskog Zabok – 27.3%

 
 

Uređenje mjesta u sklopu ekološke akcije “Eko zeko” – 26.5%