Zagorje
Bajka na dlanu

Poziv na 8. izložbu bučinog ulja SZ HRV i 1. međ. izložbu Alpe-Jadran

Datum objave: 19. ožujka 2018.

Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija 26. svibnja 2018. godine organiziraju 8. IZLOŽBU BUČINOG ULJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE i 1.MEĐUNARODNU IZLOŽBU BUČINOG ULJA ALPE-JADRAN.

Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provodit će se u tvrtki Bioinstitut d.o.o. (www.bioinstitut.hr) sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirat će se: sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline i drugo, a od senzorskih analiza provodit će se ocjenjivanje; okus, miris, …. Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojit će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a.

Prije 8 godina započeli smo s održavanjem manifestacije koja sadrži ocjenjivanje ulja, tematsko predavanje te prezentaciju i prodaju bučinog ulja i proizvoda s bučinim uljem. Upravo su izložbe i ocjenjivanje kvalitete bučinog ulja poligon prema izgradnji što kvalitetnijeg proizvoda i stvaranja još boljeg i većeg povjerenja kupaca u domaću hranu. Isto tako, izložbe također omogućuju da se proizvođači međusobno bolje upoznaju, da se prenesu različita iskustva u proizvodnji. Povezanost je nužna i ne trebaju se proizvođači bojati međusobne konkurencije. Svako iskustvo i znanje koje će unaprijediti proizvodnju, a da se pri tome vrednuju pozitivne tradicije u uzgoju, dobro je došlo i sigurno će utjecati na razinu dohodovnosti te proizvodnje.

Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje sjeverozapadne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane. Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području sjeverozapadne Hrvatske. Ovogodišnjom organizacijom želimo proširiti horizonte suradnje i na naše susjedne zemlje iz okruženja Alpe-Adria regije, te stoga

POZIVAMO

sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Krapinsko-zagorske županije da se prijave na 8. Izložbu bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 1. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE – JADRAN koja će biti održana u subotu 26. svibnja 2018. godine u Varaždinu.

Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do petka 29. ožujka 2018. godine na adresu: Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, Magistratska 1, 49000 Krapina ili na e-mail: ivanka.kuscar@kzz.hr.

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Krapinsko-zagorske županije održat će se u ponedjeljak 9. travnja 2018. godine od 8.00 do 12.00 sati u prostorijama Krapinsko-zagorske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu.

Dostavlja se 1 x 0,25 l i 1 x 0,50 l ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, Krapinsko-zagorske županije na broj telefona: 049/329-084, Ivanka Kuščar.