Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. svibnja 2013.

Dvor Veliki Tabor u Desiniću ponovo otvara svoja vrata od 13. -16. lipnja Tabor film festivalu, na kojem posjetitelje čekaju filmovi u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, filmske premijere, gostujući filmski programi, filmske radionice, te popratni glazbeni program.

Filmovi koji su prošli selekciju, podijeljeni u međunarodnu i domaću konkurenciju, natječu se u nekoliko kategorija (najbolji igrani, dokumentarni, animirani film, najbolji domaći film, glas publike i Grand Prix festivala) za nagradu Veronikina lubanja, nazvanu po legendi o djevojci koja je zbog zabranjene ljubavi zazidana u zidove Velikog Tabora.

U žiri za međunarodnu konkurenciju stiže stari znanac i simpatizer Tabor film festivala Heinz Hermanns, dugogodišnji direktor Interfilm Berlina, jednog od najrenomiranijih svjetskih festivala kratkometražnog filma. Hermanns je svojevrsni sinonim za filmske festivale, pa je tako uz ovaj najznačajniji njemački festival osnivač i voditelj još dvaju festivala – Going Underground festivala koji se prikazuje u podzemnim željeznicama Berlina i Seula, te festivala filmova inspiriranih poezijom, Zebra Poetry Short Film Festivala.

Hermannsu će se pridružiti i prošlogodišnji dobitnik pulske Zlatne arene, redatelj Pisma ćaći Damir Čučić, koji je svoj filmski put započeo u autorskoj grupi Enthusia Planck. Filmovi ovog redatelja dobitnici su dvadeset i dvije nagrade i prikazivani na preko 130 svjetskih festivala. Damir Čučić također je i vrsni montažer koji se specijalizirao za dokumentarni film, a osnivač je i Mikrokina, lanca filmskih dvorana namijenjenih prikazivanju kratkometražnih filmova.

Andrea Martignoni talijanski je umjetnik, dizajner zvuka, povjesničar i distributer na području animacije, dobitnik nagrade Golden Reiter za najbolji soundrack na 23. Short Film Festival FilmFestu u Dresdenu i Asifa nagrade u Italiji (2010). Kreirao je glazbu za mnoge kratke filmove, među kojima su sjajni filmovi anonimnog talijanskog umjetnika koji se naziva Blu. Osim što predaje povijest animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Palermu, suradnik je nekoliko međunarodnih festivala na kojima održava radionice i predavanja o animaciji i filmskoj glazbi. Ovaj često pozivani gost međunarodnih žirija i selekcijskih komisija diljem svijeta u lipnju će svojom stručnošću ojačati i taborski međunarodni žiri.

Filmove u domaćoj konkurenciji ocjenjivat će prošlogodišnja pobjednica TFF-a, mlada i nagrađivana redateljica i scenaristica Barbara Vekarić. Nakon što je Prvom damom Dubrave oduševila prošlogodišnji žiri i osvojila Veronikinu lubanju na jubilarnom desetom Taboru, ove će godine biti u prilici dodijeliti nagradu nekom od svojih filmskih kolega. Barbari Vekarić pridružit će se Morvern Cunningham s Glasgow Short Film Festivala, umjetnica i voditeljica filmskih i umjetničkih projekata u Glasgowu i Edinburghu, te Giuliana Sana, filmska teoretičarka i organizatorica festivala Sedicicorto, te voditeljica projekta European Film Festival Network koji promovira rad mladih filmskih redatelja.

Bogat filmski program i jaka konkurencija svakako neće olakšati posao članovima žirija, koji će nam zadnjeg dana festivala objaviti dobitnike ovogodišnjih nagrada, nakon čega će se ponovo prikazati pobjednički filmovi.