Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. prosinca 2021.

Sveti Ambrozije je zaštitnik pčela i pčelara. Uz njegovo ime veže se legenda koja govori kako se Ambrozije kao dijete teško razbolio i dok je bespomoćan ležao u kolijevci, na njegovo se lice spustio roj pčela koji je poput melema ostavio malo meda oko njegovih usana. Također, biskup Ambrozije smatrao je pčelinju košnicu modelom skladne zajednice u kojoj vlada red i rad te je vjerovao kako pčele predstavljaju sve što je uređeno, pobožno, uzvišeno i sveto.

 

„Kvaliteta meda proizvedenog na području Krapinsko – zagorske županije već odavno je prepoznata diljem cijele Hrvatske, ali i izvan njenih granica. Za to su zaslužni prije svega naše pčelarke i pčelari, koji kontinuirano ulažu u vlastitu edukaciju. Tome svakako doprinosi i činjenica da  je Zagorje oaza netaknute prirode s puno brežuljaka i zelenila, idealna za proizvodnju meda ekstra kvalitete.


Sve to potvrđuju i brojne medalje i priznanja koje su zagorski pčelari osvojili tijekom proteklih godina na izložbama diljem Hrvatske, ali i na međunarodnim smotrama koje okupljaju pčelare iz cijele Europe.


Svim pčelarkama i pčelarima, čiji odlični rezultati oplemenjuju zagorsku ponudu čestitam njihov dan a ljubitelje meda i ostalih pčelinjih proizvoda pozivam da i dalje uživaju u mirisima i okusima vrhunskog zagorskog meda“, istaknuo je župan Željko Kolar.