Zagorje
Bajka na dlanu

1.370.000 kuna za vatrogasce i HGSS

Datum objave: 13. siječnja 2020.

U Proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu osigurano je 1.100.000 kuna za rad Vatrogasne zajednice KZŽ te 227.000 kuna za rad Hrvatske gorske službe spašavanja. Župan Željko Kolar ovom je prilikom j pripadnicima ovih službi još jednom zahvalio na čemu što rade tijekom cijele godine te posebno istaknuo njihovu odličnu osposobljenost. „Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja u Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je od onih koje se najbrže razvijaju u Hrvatskoj. Vodimo brigu da budu sjajno opremljeni, odnosno da njihovo znanje prati i potrebna oprema. 60 tisuća kuna za redovno poslovanje, 67 tisuća kuna leasing rata za vozilo i sto tisuća kuna za opremanje i dovršetak njihove nove zgrade u Zlatar Bistrici, s time da ćemo to popratiti i sljedećih godina, da se prostor adekvatno opremi. Što se tiče Vatrogasne zajednice, oni iz dana u dan dokazuju da su izuzetno dobro opremljeni i da obavljaju sjajan posao, ne samo prilikom požara, nego i raznih dugih nepogoda i upravo su vatrogasci prva snaga na koju se ja kao župan mogu osloniti. Kad sam došao na mjesto župana, sredstva za vatrogastvo iznosila su 665 tisuća kuna, sad smo na 1,1 milijun kuna, s time da svake godine još van tih sredstava kupimo dio opreme“ – rekao je župan Kolar te posebno istaknuo namjeru da se stvori sustav u kojem će županijska vatrogasna zajednica zajedno s profesionalnim vatrogasnim postrojbama, prema broju i vrsti intervencija, određivati prioritete za kupnju nove opreme

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber podsjetio je kako su u Zajednicu udružene dvije javne vatrogasne postrojbe, 81 DVD-a, 12 vatrogasnih zajednica općina i gradova. „Zahvaljujemo Županiji na izvrsnoj pomoći koja je ove godine još veća nego prošle godine, a koju koristimo za čitav niz programa na unapređenju zaštite od požara, vatrogastva, osposobljavanju, educiranju, skrbi o mladima i pomlađivanju, sudjelovanju na manifestacijama te za ostale aktivnosti. Upravo pred kraj prošle godine dobili smo analitike od Hrvatske vatrogasne zajednice, prema kojima je naša Županijska vatrogasna zajednica ima najviše osposobljenih operativnih vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika. Na 1000 stanovnika mi imamo 12,12 operativnih vatrogasca“ – rekao je predsjednik Skuliber.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Krapina Darko Berljak je nakon potpisivanja ugovora istaknuo: „Naša je stanica ušla u sedmu godinu postojanja i ne samo da imamo puno posla i da se školujemo, već pritom imamo i izuzetnu podršku Županije. Ovaj iznos od 227 tisuća kuna je višenamjenski, za 20 posto nam je povećan godišnji dio za funkcioniranje same stanice, dom nam je pred završetkom, u trećem mjesecu se nadamo da će biti otvorenje, pa je tu isto stigla pomoć od sto tisuća kuna, kao i vozilo koje smo također dobili od Županije. Dakle, to je sve zajedno 227 tisuća kuna i to je značajna pomoć. Posla ima, ove smo godine imali dosta potražnih akcija na području županije“ – rekao je pročelnik Berljak.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Darko Berljak još su jednom izrazili sućut obiteljima stradalih u požaru u Andraševcu.