Zagorje
Bajka na dlanu

1 MIL. KN. ZA VATROGASNU ZAJEDNICU KZŽ

Datum objave: 14. siječnja 2021.

Ugovor su u prostorima Zagorske javne vatrogasne postrojbe potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber. „To nisu sva sredstva koja mi izdvajamo. Na moju inicijativu, kojoj su se pridružili glavni vatrogasni zapovjednik gospodin Tucaković, mi smo osigurali nova interventna odjela za sve profesionalne vatrogasce. Od toga je 258 000 kuna izdvojila Krapinsko – zagorska županija, a ostatak negdje oko 130.000 kuna Vatrogasna zajednica Republike Hrvatske. Nekada nije dovoljno ni osposobljavanje ljudi, ni motiviranost, ni veliko srce, njihova velika volja i želja da odrade maksimalno posao, ako nisu dobro opremljeni. Naša zajednička zadaća je da ih dobro opremimo i to kontinuirano radimo iz godine u godinu. U vrlo izazovnim vremenima ponovno se dokazalo koliko je bitno da su hitne službe odlično organizirane i dobro opremljene. Prva ste snaga u županiji na koju se oslanjamo u slučaju elementarne nepogode. Vi nas pratite sve ove godine i vidite da mi ako negdje nismo štedjeli, onda nismo štedjeli upravo tamo gdje se nikada ne smije štedjeti, a to je na hitnim i profesionalnim službama. Moramo im pružiti da budu na razina vaših kolega u Europskoj uniji“, rekao je župan Željko Kolar.

 

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber je istaknuo: „Mogu s ponosom reći da odrađujemo zadaće, bez obzira na ovo vrijeme koje stavlja mnoge nove izazove pred vatrogastvo. Operativni dio odrađuje se na vrijeme. Da bi bili operativno spremni, tu je niz preventivnih aktivnosti koje se moraju odraditi kroz osposobljavanje, usavršavanje, školovanje, edukacije. Prošla godina je bila svjedok novih izazova – pandemija, potresi na početku i na kraju godine. To su na neki način nove djelatnosti za vatrogastvo koje nam daju nove zadaće i gdje se dodatno moramo educirati. Potrebne su i vatrogasne vježbe i natjecanja, a ta sredstva koja dobivamo od Županije koristimo za to. Tradicija natjecanja u našoj županiji je jako dobra, imamo vrhunske ekipe, na žalost prošle godine nismo imali natjecanja, u ovoj godini nam vjerujem slijedi državno natjecanje na koje bi trebalo ići, 20 naših ekipa.


Naši vatrogasci bili su i još su uvijek su prisutni u Sisačko – moslavačkoj županiji, gdje je do prije par dana bilo 57 vatrogasaca. Danas ih je 10, sutra će ih 13 ići u Glinu. Vatrogasci iz naše županije imaju 5 vozila za rad na visini, 2 platforme i 3 ljestve. Dan, dva na području pogođenim potresom bila su čak 4 vozila. Uz sve to, i na području KZŽ bilo je 105 intervencija, najviše na školama, javnim ustanovama, ali i obiteljskim kućama gdje su profesionalni vatrogasci uz podršku DVD-ova najviše intervenirali na sanaciji dimnjaka. Sve ovo što se događalo pokazalo je da nam treba alat. Znamo kome se možemo obratiti. Hvala županu na baterijskim bušilicama (štemericama) za obje JVP, ali i drugim projektima koje zajedno odrađujemo“, rekao je Skuliber. Potpisivanju su nazočili i zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić te zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Dražen Sinković.


Fotogalerija