Zagorje
Bajka na dlanu

1. zagorski simpozij: “Raku vrata maternice mjesto je u povijesti”

Datum objave: 25. siječnja 2024.

U Pregradi je u srijedu 24. siječnja 2024. održan 1. zagorski simpozij o liječenju raka vrata maternice pod nazivom “Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti” s ciljem podizanja svijesti o ovoj važnoj zdravstvenoj temi. Simpozij je okupio osam stručnjaka izlagača i 60-ak zdravstvenih djelatnika s područja Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori simpozija su Zavod za javno zdravstvo KZŽ i Hrvatski liječnički zbor – podružnica Krapinsko-zagorske županije, a događanju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek koja je iskoristila priliku kako bi zahvalila svima uključenima u organizaciju brojnih edukativnih i informativnih aktivnosti koje se provode u siječnju – mjesecu borbe protiv raka vrata maternice. “Pohvaljujem i timove školske medicine u okviru Zavoda koji su u svakodnevnom kontaktu s našim osnovnim školama i koji su doprinijeli tome da je naša županija prva po procijepljenosti od HPV virusa u Hrvatskoj. Taj uspjeh se nije rodio preko noći, nego je to dugotrajan, višegodišnji rad na informiranju, senzibilizaciji i edukaciji o tome koliko je važno cijepiti se”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te izrazila nadu da će simpozij postati tradicionalan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan istaknuo je da ovaj simpozij služi tome da se da dodatni uvid u ovu problematiku, ali i i da se osvijesti nužnost vođenja brige i računa o zdravlju, posebice o raku vrata maternice, dok je lokalna koordinatorica za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Bojana Mahmutović rekla kako je ovaj simpozij organiziran na ideju doktora Fureša i aktivističkih udruga. “Informacije se u medicini mijenjaju na dnevnoj bazi, svakodnevno imamo dotok novih informacija, tako da vjerujem da će kroz godinu dana zasigurno biti i novih informacija koje ćemo na drugom simpoziju moći iznijeti”, istaknula je epidemiologinja Mahmutović.

Na simpoziju je bila i koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice i dopredsjednica Hrvatske lige za borbu protiv raka, doktorica medicine i specijalistica epidemiologije Tatjana Nemeth Blažić koja je iznijela statističke podatke. “Podaci Registra za rak HZJZ pokazuju da u posljednjih desetak godina oko 310 žena godišnje oboli od raka vrata maternice, a oko 120 ih godišnje umire od posljedica raka vrata maternice. To je rak koji je po popisu rang lista, 10 po učestalosti vrsta raka u žena i on čini oko 3 posto svih sijela raka kod žena, a javlja se u mlađoj dobi nego ostala sijela raka. Oko trećina novooboljelih žena je mlađe od 50 godina, a što se tiče smrtnosti, oko trećina njih mlađa od 60 godina. Trend novooboljelih se smanjuje, s obzirom na sve više informacija o toj bolesti, mislim da su preventivne akcije dale rezultata”, rekla je doktorica Nemeth Blažić.

Na simpoziju su sudjelovali i voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana prof. dr. sc. Rajko Fureš, doktorica mikrobiologije i parazitologije Marijana Zadravec, voditelj Odjela za školsku medicinu HZJZ KZŽ Husen Ramadani, medicinska sestra Marija Kranjčec, predsjednica udruge Europa Donna Krapina Janja Kantolić, primarijus Stanko Belina i lokalna koordinatorica projekta Budi mRAK Petra Kasović.


Fotogalerija