Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. studenoga 2015.

Svečanoj sjednici nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Krapinsko-zagorsku županiju promoviramo pod sloganom Zagorje, bajka na dlanu, a to bi bilo nemoguće bez zaštite prirode. Shodno tome, možemo zaključiti da su sve aktivnosti Javne ustanove  zapravo uvelike doprinijele ukupnoj turističkoj ponudi županije. Ponosan sam na to što sam za vrijeme dok sam bio predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove imao priliku raditi sa vrhunskim stručnjacima, na čelu sa profesorom Ivanom Martinićem, od kojih sam puno naučio. Jako sam ponosan i na knjižicu o zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije koju je izradila Javna ustanova, prvenstveno zbog toga jer sam tek tad kad je ugledala svjetlo dana postao svjestan koliko prirodnih ljepota imamo ovdje u Zagorju, tu su mi se zaista otvorili vidici.  Svakako moram pohvaliti i projekt mladih čuvara prirode „Ptiček“ kojeg Javna ustanova već godinama provodi u zagorskim osnovnim školama, a čiji je cilj osvješćivanje djece o važnosti očuvanja prirode. Ako djeci usadimo prave vrijednosti od malih nogu, onda će te vrijednosti nositi kroz život“, zaključio je župan Kolar.

 

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki je tijekom pozdravnog govora rekla: „Ponosna sam na to da je upravo za vrijeme mojega mandata kao županice Krapinsko-zagorske županije otvorena mogućnost da više pažnje posvetimo zaštiti prirode,  odnosno našeg „frtalja svijeta“ te da je osnovana Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Također koristim priliku da čestitam svim dobitnicima priznanja“, rekla je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. 

 

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Nenad Strizrep je istaknuo: Županijske Javne ustanove imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti i očuvanju prirode u Republici Hrvatskoj. Nažalost, do dan danas neke županije nisu prepoznale te potencijale pa imamo neke ustanove koje žive samo na papiru. Ima i onih koje su ograničene u djelovanju, zbog nedostatka financijskih sredstava, i shodno tome kadrova. Zato sam sretan što sam danas ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja je prepoznala te potencijale, koja iz dana u dan sve više ulaže u zaštitu prirode i Javnu ustanovu, za koju imam samo riječi hvale, jer je zaista istinski primjer kako se treba raditi. Njeni zaposlenici su stručni, marljivi i vole svoj posao, zbog čega i ostvaruju sjajne rezultate na polju očuvanja prirode“, rekao je pomoćnik ministra Nenad Strizirep.

 

O radu Javne ustanove  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ tijekom proteklih 10 godina govorili su ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak i predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ  Ivan Martinić, a uzvanicima su se obratili i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec te član uprave Hrvatskih šuma Ivan Ištok, ujedno i bivši ravnatelj Javne ustanove  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ.

 

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja pojedincima i ustanovama koji su svojim zalaganjem doprinijeli i pomogli  rad Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ. Pojedinačna priznanja su dobili: Župan u mandatu Siniša Hajdaš Dončić, prvi predsjednik Upravnog vijeća Željko Kolar, županica u vrijeme osnivanja Javne ustanove i sadašnja predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine KZŽ u vrijeme osnivanja Javne ustanove Sonja Borovčak, viši inspektor zaštite prirode Hrvoje Stunković, bivši članovi Upravnog vijeća Javne ustanove Snježana Žigman i Marijan Kovačić, sadašnji član Upravnog vijeća Javne ustanove Željko Španjol, načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, ravnatelj Javne ustanove od 2006 do 2011. godine Ivan Ištok i sadašnji predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Ivan Martinić. Priznanja su dobile i sljedeće ustanove: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,   Hrvatske šume, Općina Kumrovec, Općina Radoboj i Grad Klanjec.


Fotogalerija