Zagorje
Bajka na dlanu

10 godina od ulaska RH u EU – Krapinsko-zagorska županija provela projekte u vrijednosti 76 milijuna eura

Datum objave: 30. lipnja 2023.

Povodom desete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, u Krapini je u četvrtak, 29. lipnja 2023. održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program događanja kojima se ova značajna godišnjica obilježava u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ujedno je dan osvrt na proteklo desetljeće kroz predstavljanje brojnih projekata financiranih iz europskih fondova koji su značajno utjecali na razvoj Krapinsko-zagorske županije.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako su trenutno u provedbi projekti koji su financirani sa skoro 42 milijuna eura iz europskih fondova te je zahvalio svim ustanovama i partnerima na svim EU projektima, a posebno Zagorskoj razvojnoj agenciji na čelu s Karolinom Barilar. „Pokazali smo da znamo planirati, da znamo što želimo, sposobni smo, brzi i efikasni u provođenju. Nepobitna je činjenica da u provedbi svih ovih projekata mi ni jednom nismo bili penalizirani. To govori koliko su kvalitetni projekti, naša razvojna agencija, kontrola i provedba te sustav javne nabave“, zaključio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na samo neke od provedenih europskih projekata koji su doprinijeli kvaliteti života različitih kategorija svih građana. „Najizdašniji projekt u ljudskim potencijalima je Baltazar, koji osigurava djeci s teškoćama u razvoju kvalitetnu podršku u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja na način da se djeca školuju sa svojim vršnjacima, u svojim sredinama, u svojim matičnim osnovnim, odnosno srednjim školama koje izaberu. Tu su i energetske obnove osnovnih i srednjih škola te dva velika projekta u zdravstvu, projekt Pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja te projekt opremanja dnevne bolnice i dnevne kirurgije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana“, navela je zamjenica župna Jasna Petek te spomenula i ZEZ, Znanjem za europsko zajedništvo, kroz koji se educiralo regionalnu i lokalnu samoupravu za postizanje većih apsorpcija sredstava iz EU fondova.

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar istaknula je kako je ZARA u proteklih deset godina, zajedno sa svim javno –pravnim tijelima na čelu s Krapisnko – zagorskom županijom kao osnivačem, provela projekte u vrijednosti većoj od 35 milijuna eura. „Radi se samo o projektima u kojima je sudjelovala Županija i županijske institucije, ne govorimo o projektima jedinica lokalne samouprave. Ponosimo se velikim brojem projekata koji su trenutno u provedbi, koji se financiraju i iz prošlog financijskog razdoblja, ali i iz Fonda solidarnosti i Mehanizma za oporavak i otpornost. Riječ je o brojci većoj od 40 milijuna eura. To znači da u deset godina imamo projekata u provedbi i provedenih u vrijednosti većoj od 76 milijuna eura“, istaknula je ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar.

Dodajmo da će se u sklopu obilježavanja ove velike obljetnice, u petak, 30. lipnja i subotu, 1. srpnja 2023. godine, u Krapinsko-zagorskoj županiji održati događanje „Otvorena vrata EU projekata“, u suradnji s institucijama koje su uspješno provele EU projekte. U petak, 30. lipnja Dan otvorenih vrata imaju županijski Dom zdravlja i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, gdje stanovnici mogu obaviti preventivne preglede poput mjerenja tlaka i šećera, a u subotu, 1. srpnja Dan otvorenih vrata ima i Studio Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu.


Fotogalerija