Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 1. lipnja 2018.

Krapinsko-zagorska županija od samog početka podržava odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene  i krila, kojeg provode Radio Kaj i Etnografski muzej. U Budinščini je komplet zagorskih tradicijskih dječjih igračaka ravnateljici vrtića i osnovne škole Mariji Zozoli uručila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek zajedno sa autoricom projekta Mirjanom Drobina iz Etnografskog muzeja „Ovo je hvalevrijedan projekt kroz koji djecu usađujemo svijest o potrebi čuvanja svoje baštine i običaja, ali i m i omogućavamo da rašire svoja krila te da rastu u skaldu sa svojim punim potencijalima“ – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako su tradicijske dječje drvene igračke iz Marije Bistrice obišle ne samo Krapinsko-zagorsku županiju, već i velik dio cijele Hrvatske.

Projekt Dajmo djeci korijene i krila podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Janaf i Narodne novine, koje su kao i svaki put do sada, male vrtićarce razveselile bogatim poklon paketom crtaćeg pribora, a organizirana je i prigodna predstava. Okupljene je pozdravila i predsjednica Općinskog vijeća Budinščine Dijana Margetić. Podjeli je prisustvovao i Ivica Mesar, proizvođač drvenih igrački iz Tugonice kod Marije Bistrice koji je u projektu od samog početka, izrađuje tradicijske igračke i tijekom svih ovih godina kroz radionice za djecu prikazuje umijeće izrade i obučava nove majstore.

Zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Sljedeća akcija Dajmo djeci korijene i krila biti će održana u Puli, u sklopu manifestacije 100%ZAGORSKO.


Fotogalerija