Zagorje
Bajka na dlanu

100 godina Nogometnog kluba Oštrc iz Zlatara

Datum objave: 16. rujna 2022.

Župan Željko Kolar je Nogometnom klubu Oštrc uz 100. godišnjicu postojanja dodijelio posebnu zahvalnicu za razvijanje i promicanja sporta i zdravog načina života te za doprinos i promociju svog mjesta, grada Zlatara i čitave Krapinsko-zagorske županije. „Teško je nekome tko nije igrao nogomet objasniti koji je osjećaj kad se mreža zatrese. Teško je nekad objasniti što znači biti dio sportske obitelji, dijeliti dugu nakon poraza i sreću nakon pobjede. Za nas lokalne dečke, koji smo igrali u lokalnim klubovima, nema veće časti i privilegije od toga da nakon selekcije uđeš u prvu momčad i na igralište istrčiš s grbom svog kluba. To je jedan poseban osjećaj! Svi vi koji danas igrate morate znati da na terenu ne predstavljate samo sebe i svoju ekipu, nego i grad i sve ljude koji prate vašu igru i vaš klub“ – istaknuo je ovom prilikom župan Kolar te zahvalio svim generacijama vodstva i igrača Nogometnog kluba Oštrc koji su dali svoj doprinos tome da ovaj klub doživi svoju stotu godišnjicu.

U prigodnom programu brojne okupljene su kroz povijest kluba proveli mladi igrači kluba, ujedno i učenici Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar, Petar Škrlec i Fran Forko. Nogometni klub Oštrc iz Zlatara osnovan je 1922. kao Zlatarski Sportski klub Zlatar te je kao takav drugi registrirani nogometni klub na području Krapinsko-zagorske županije. lako se navedena godina navodi kao godina osnutka, nogomet se u Zlataru igrao i ranije o čemu svjedoci fotografija iz 1921. godine kada je Zlatarski sportski klub Zlatar u Krapini odigrao utakmicu protiv domaćeg Makabija, odnosno današnjeg Zagorca. Najviši rang u kojem je NK Oštrc nastupao je treća liga, a najvećim se uspjehom smatra plasman među trideset i dvije najbolje momčadi u Kupu Hrvatske u sezoni 2015./2016 te neodlučan rezultat na poluvremenu šesnaestine finala protiv zagrebačkog Dinama.

Priča o Oštrcu je priča o nastojanjima i rezultatima brojnih generacija koje su potvrdile važnost njegovog postojanja. Život brojnih mališana i mladih bez Oštrca bio isti jer su oni upravo u njemu stekli osjećaj pripadanja, ljubavi prema sportu i poštivanju obaveza. NK Oštrc je svakako jedan važan kotačić u nastajanju još ljepšeg Zlatara“ – kazala je u svom pozdravnom govoru gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek

Predsjednica Nogometnog kluba Oštrc Marica Kesak nije mogla osobno prisustvovati svečanoj akademiji te se zbog toga brojnim okupljenima obratila snimljenom video porukom. „U svojoj dugoj i bogatoj povijesti Klub je ostvarivao značajne sportske rezultate i ponosno promovirao svoje mjesto. Naravno, kao i svugdje u sportu, bilo je uspona i padova. No NK Oštrc je  unatoč svemu uvijek uspijevao, poput feniksa, ponosno, uzdignute glave, dignuti se iz pepela i ponovno nas sve razveseliti“ – poručila je predsjednica Kesak.

Okupljene su u ime Hrvatskog nogometnog saveza pozdravili i viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić i predsjednik Županijskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš Krojf, dok je o monografiji govorio autor Branko Piljek.

Među okupljenima u vatrogasnom domu u Zlataru bili su brojni sadašnji i bivši nogometaši Oštrca, dužnosnici i navijači te obitelji preminulih zaljubljenika kluba.  „Ispred moje kuće u Sajmišnoj ulici bilo je nogometno igralište Nogometnog kluba Oštrc. Kao sedmogodišnjak sam skupljao lopte izvan igrališta i još se sad dobro sjećam igrača igrača koji su igrali prije gotovo 100 godina“ – ispričao je na svečanosti najstariji živući član NK Oštrc Zlatko Varga, koji je rođen 1929. godine te je dres kluba iz Zlatara nosio od 1946. do 1963. godine.

U popratnom programu nastupilo je Kulturno prosvjetno društvo Zlatarjeve.

DRAGUTIN VARGA GEZA

Župan Željko Kolar je prije početka svečane akademije u društvu gradonačelnice Jasenke Auguštan Pentek, županijskog i gradskog vijećnika Davora Kljaka i potpredsjednika Nogometnog kluba Oštrc Zlatar obišao grob Dragutina Varga Geze – legende zlatarskog i hrvatskog nogometa.  „Bila mi je velika čast i  zadovoljstvo poznavati našeg dragog Gezu. Slušajući ga i gledajući slike njega i sportskim veličina s kojima se on družio. Način na koji je volio svoj Oštrc, Dinamo i hrvatsku reprezentaciju – takva ljubav i odanost trebaju biti putokaz svima koji vole svoj klub“ – kazao je u svom govoru župan Željko Kolar.

Dragutin Varga Geza  rođen je 15. svibnja 1924. godine, od mladih dana bavio se ugostiteljstvom koje je bilo obiteljska tradicija, a njegova čuvena gostionica “Kod Geze” u središtu Zlatara, bilo je omiljeno i kultno okupljalište brojnih Dinamovih generacija, ali i ostalih sportaša. Geza je aktivno od 1941. do 1966. godine igrao nogomet, a neko vrijeme bio je i najbolji i najbrži nogometaš u Zagorju. Dragutin Varga Geza preminuo je 25. ožujka 2017. godine.


Fotogalerija