Zagorje
Bajka na dlanu

12. Znanstveni piknik okupio 4 tisuće djece i još jednom pokazao kako znanost može biti zabavna

Datum objave: 7. listopada 2023.

U petak, 6. listopada 2023. u perivoju Dvorca Oršić, odnosno Muzeja seljačkih buna otvoren je 12. Znanstveni piknik.

Riječ je o najvećoj manifestaciji popularizacije znanosti u Hrvatskoj, koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već dvanaest godina.

Na Pikniku je bio župan Željko Kolar, ujedno i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je istaknuo da se Zagorje brendira kao destinacija Znanstvenog piknika i kako je organiziranjem ovog događanja u Krapinsko-zagorskoj županiji napravljen odličan posao. “Svi zajedno trebamo raditi na popularizaciji znanosti. Interesa ima, znanost može biti zabavna, a edukacija uz igru je najbolja edukacija za djecu”, rekao je župan Kolar te dodao da je dobivena građevinska dozvola za znanstveno-edukacijsko-zabavni centar u Stubičkom Golubovcu. Župan je najavio cjelovitu obnovu, izgradnju novog objekta koji će 2025. godine otvoriti svoja vrata.

Piknik su posjetili austrijski veleposlanik u RH Markus Wuketich te veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dvoržan. Obojica su istaknuli kako su iznenađeni brojem djece koja su pristigla na piknik, ali i činjenicu koliko je važno popularizirati znanost, bez koje nema razvoja, kao i poticati mlade da budu dio znanosti.

Među posjetiteljima su bili i zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Branko Ančić te Boris Jokić, dok su uz župana na 12. Znanstvenom pikniku bili i njegova zamjenica Jasna Petek te pročelnice Mirjana Smičić Slovenec i Vlatka Mlakar, kao i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša, a događanje nisu propustili ni gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, kao ni načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Brojke ovogodišnjeg piknika su i više nego odlične i vrijedne divljenja. Mladi znanstvenici stigli su iz čak 40-ak osnovnih i srednjih škola, nekoliko fakulteta, muzeja, instituta, a dočekalo ih je 400 edukatora na 100 edukativnih pozicija.

Program Znanstvenog piknika trajao je dva dana, a sastojao se od 200-tinjak predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva. Osim iz Krapinsko-zagorske županije, na Pikniku su bili sudionici iz Vukovara, Osijeka, Đakova, Vinkovaca, Garešnice, Opatije, Splita, Zadra, Ogulina i Bjelovara te iz susjedne Slovenije.

Manifestaciju organizira Udruga Profesor Baltazar uz Institut Ruđer Bošković, CARnet, Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Instituta za popularizaciju znanosti te Krapinsko-zagorsku županiju, Grad Donju Stubicu i Općinu Gornja Stubica.

Piknik je održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnika Grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja

 

 


Fotogalerija