Zagorje
Bajka na dlanu

15 godina jedinstvenog projekta “Ptiček-mladi čuvari prirode”

Datum objave: 15. rujna 2023.

U četvrtak, 14. rujna 2023. godine u Zelenjaku je održana svečana dodjela diploma mladim čuvarima prirode, koji su prošli dvodnevnu edukaciju u sklopu projekta ”Ptiček”, kojeg već 15. godinu provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno.

Riječ je o najdugovječnijem i jedinstvenom projektu u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije da kroz poseban praktično-edukacijski program grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest.

Diplome i prigodne poklone mladim čuvarima prirode te njihovim učiteljima uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i autor projekta Ptiček Ivan Martinić. Župan Kolar je nakon same svečanosti ravnateljici Javne ustanove Zagorje zeleno uručio zahvalnicu, koju je uz 15 godina trajanja projekta Ptiček, dodijelio samoj ustanovi.  “Trebamo, svaki od nas pojedinačno, raditi male stvari , i onda kap po kap, postane slap i onda to krene dalje, i to je jedini način kako možemo eventualno utjecati na globalne promjene” – poručio je župan Kolar.

Svrha programa je ciljanim senzibiliziranjem i edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i sl. U projektu Ptiček ove su godine sudjelovali učenici iz  šest škola s područja Krapinsko-zagorske županije: OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Bedekovčina, OŠ P. Štoosa Kraljevec na Sutli, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Vladimira Nazora Budinščina. Same radionice održane su 13. i 14. rujna na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora te u Radoboju kod Centra za prirodu Zagorje, a vodili su ih edukatori sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Geološkog odsjeka PMF-a te Javne ustanove Zagorje zeleno.

Sve okupljene na početku programa pozdravili su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak i autor projekta Ptiček, ujedno predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Ivan Martinić.

“Krapinsko zagorska županije je županija sa najviše eko škola, a mi smo samo jedan kotačić u svemu tome i svakako doprinosimo rzvoju svijesti, ali smo apsolutno sigurni da je ekološka svijest nužna i ključna da ovi mladi ljudi u budućnosti mogu odlučivati i o zaštiti prirode i okolišu ali i prostornom planiranju, vodit će računa o zelenoj infrastrukturi, o svim elemntima koji su bitni, i znat će sačuvati i prirodu i krajobraz hrvatskog Zagorja” – rekao je voditelj i autor projekta Ptiček Ivan Martinić. 

Okupljene su pozdravili i ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić, direktor Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave TEo HRvoje Oršanić te glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije Darko Slukan

O svojim dojmovima o programu Ptiček govorila je učenica Ema Cvet  te nastavnica Ana Maslač, dok se svog sudjelovanja u projektu Ptiček prisjetila i Magdalena Šreblin.


Fotogalerija