Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 29. prosinca 2015.

Župan Željko Kolar je svim članovima čestitao 15. godina postojanja udruge i podsjetio na veliki napredak u proizvodnji vina koji se kroz proteklih 15 do 30 godina dogodio ne samo na području Marije Bistrice nego i cijele Krapinsko-zagorske županije. Ovo nam je izuzetno bitno radi prezentacije Zagorja kao turističke regije, za što je osim naše kulturne ponude, naših toplica i autohtonih jela potrebno i naše kvalitetno vino. Ljudi koji dolaze u našu županiju piju naša vina i zaista shvaćaju da se tu dogodila jedna revolucija u kvaliteti rekao je župan Kolar i spomenuo samo neke od brojnih uspjeha koje zagorski vinari postižu na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Marija Bistrica je centar hodočasničkog turizma sa oko milijun hodočasnika na godišnjoj razini, mi – županija, općina i država, to moramo zajedničkim snagama iskoristiti i ljudima koji dolaze u Mariju Bistricu kao dodatnu ponudu predstaviti i ponuditi našu kvalitetnu turističku ponudu poručio je župan Kolar.

Udruga vinogradara Marija Bistrica osnovana je 2000. godine s ciljem okupljanja vinogradara i poticanja na suvremeni način podizanja vinograda, odabir kvalitetnih sorata, na bolju obradu i zaštitu vinograda, proizvodnu vina u suradnji sa znanstvenim institucijama iz područja vinogradarstva, vinarstva i zaštite bilja te na suradnju s proizvodnim i ostalim ustanovama koje se bave proizvodnjom i prometom vina. Predsjednik Udruge Zdravko Petrinec istaknuo je da je članstvo prihvatilo i primijenilo suvremenu tehnologiju uzgoja vinove loze i preradu grožđa u vino što je i potvrđeno visokom kvalitetom vina, pa se može reći da je ovaj cilj  ostvaren što se, među ostalim, može zahvaliti brojnim organiziranim predavanjima i studijskim putovanjima.

Župan Željko Kolar je povodom 15. godina postojanja Udruge vinogradara Marija Bistrica, predsjedniku Udruge Zdravku Petrincu poklonio monografiju Krapinsko-zagorske županije.

Krapinsko-zagorska županija je pokrovitelj publikacije Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u marijabistričkom kraju koju su ovom prilikom predstavili Rudolf Bišof, Eduard Kušen i Dražen Kaučić. Svečanosti predstavljanja nazočilo je 150 članova udruge i njihovih gostiju, među kojima su bili predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek i načelnik Josip Milički koji je i pozdravio nazočne. Predstavljanje publikacije je prigodnim izvedbaam obogatila Klapa Bistrica.

 


Fotogalerija