Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. prosinca 2021.

Kongres je i ove godine okupio vodeće ljude hrvatske kamping industrije, koji će rezimirati rezultate ovogodišnje sezone te govoriti o novim trendovima, mogućnostima promocije, otvaranju novih tržišta i razvoju novih tehnologija, kao i problemima sektora od kojih se posebno ističe pitanje turističkog zemljišta. Uz domaće stručnjake, ove godine na kongresu sudjeluje i značajan broj predstavnika nekih od najznačajnijih kamping institucija Europe, poput njemačkog ADAC-a, nizozemskog ACSI-ja, talijanske FAITE i ostalih.

 

Direktor hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić čestitao je predstavnicima kamping sektora na ovogodišnjim rezultatima, koji su, kako je rekao, vrlo uspješni unatoč neizvjesnoj godini. „Hrvatska je ove godine pobjednik Mediterana, a u okviru te pobjedničke ekipe, najviše golova zabijali ste upravo vi, kolege iz kamping sektora. Najbolji rezultati ostvareni su u kampingu i stoga svi skupa možete i možemo biti ponosni“, rekao je Ostojić te naglasio kako u najtežim vremenima uvijek pobjeđuje kvaliteta te da je upravo kvaliteta ono čemu hrvatski turizam, kao i kamping, i dalje treba težiti.

 

U ime Krapinsko – zagorske županije i župana Željka Kolara dobrodošlicu turističkim djelatnicima zaželjela je zamjenica župana Jasna Petek. „Krapinsko – zagorska županija se odredila da joj je turizam strateška grana razvoja tako da su nam od prvih pet strateških projekata, koje smo pripremili za buduće razdoblje, četiri vezana uz turizam i zdravstveni turizam. Kod nas postoji uistinu veliki interes i privatna inicijativa za otvaranjem, odnosno, za bavljenjem različitim vidovima turizma, što nam je izrazito važno“, rekla je zamjenica Petek.

 

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko  – zagorske županije Sanja Škrinjar zaželjela je sudionicima kongresa dobrodošlicu u Zagorje, koje je, kako je naglasila, jedna od vodećih kontinentalnih turističkih destinacija. „Nakon Grada Zagreba i Karlovačke županije, mi smo po broju ostvarenih dolazaka i noćenja treća kontinentalna županija, odnosno, druga nakon Karlovačke jer je Zagreb uvijek posebna priča. Mi smo tijekom ove godine, do jučerašnjeg dana, ostvarili 142 tisuće dolazaka i 286 tisuća noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine 84% u dolascima i oko 82% u noćenjima. Itekako smo zadovoljni i držimo palčeve da nam na kraju godine, kada se sve sumira, da nam cijeli hrvatski turizam bude na tim postocima“, rekla je Škrinjar.

 

Na kongresu će biti riječi o dugoročnim tržišnim trendovima te novom investicijskom i proizvodnom valu u kampingu a zajedno s predstavnicima njemačkog ADAC-a i nizozemskog ACSI-ja, direktor talijanske udruge Village for all predstavit će u suradnji s KUH-om pripremljene smjernice za poboljšanje dostupnosti u kampovima. Njemačka udruga Ecocamping koja promovira održivost kampova govorit će o elektromobilnosti u kampovima a pokrit će se i tematika cjelogodišnjeg rada, digitalnih tehnologija, novih tržišta te će se obraditi brojne druge stručne teme. Uz to, predstavnici Ministarstva turizma i sporta RH predstavit će Nacionalni plan oporavka i otpornosti za razdoblje 2021.-2026., s posebnim naglaskom na mogućnosti za kamping sektor. Već tradicionalno, najboljim kampovima dodijelit će se posebna priznanja za kvalitetu kampova – Croatia’s Best Campsites te OK mini camps, slovenska priznanja za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2021. te posebna priznanja za promociju dostupnosti u kampovima Village for all – V4A.