Zagorje
Bajka na dlanu

17. DAN BEZ NOVOZARAŽENIH NA PODRUČJU KZŽ

Datum objave: 15. svibnja 2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako su u protekla 24 sata ozdravile još dvije osobe, čime se broj ozdravljenih popeo na 118, dok je trenutno aktivno 20 slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata uzeto je 74 uzorka, 56 je negativno, a za 18 se čekaju rezultati. Ukupno je uzeto 2372 briseva. „Neke mjere su popustile, neke će tek popustiti, no ovo nam neće ništa značiti, ako se i dalje nećemo pridržavati propisanih epidemioloških mjera te zato ponovno apeliram na sve građane da i dalje poštuju sve preporuke zavoda za javno zdravstvo“ – poručio je načelnik Ferek-Jambrek te dodao kako je županijski stožer podržao više inicijativa te dopise za njihovo rješavanje uputio nacionalnom stožeru. „Županijski je stožer podupro inicijativu tradicijskih obrta da mogu raditi nedjeljom, a budući da su škole otvorene, smatramo da nema ni razloga da budu zatvorene škole stranih jezika“ – rekao je načelnik Ferek-Jambrek te dodao kako još uvijek nisu primljeni odgovori Nacionalnog stožera civilne zaštite, kao i da su na nacionalnu razinu upućeni i prijedlozi za osiguranje smještaja za još 4 potresom stradale obitelji iz Gornje Stubice te za osiguranje dodatne zaštitne opreme za domove za starije.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je zadovoljan epidemiološkom slikom u Krapinsko-zagorskoj županiji u kojoj 17. dan za redom nema novooboljelih, no da je opasnost od koronavirusa i dalje prisutna te su, po otvaranju granica, novi rizik strani radnici koji dolaze u županiju na rad na gradilištima i radnici koji su radili u inozemstvo, a vraćaju se u Krapinsko-zagorsku županiju. „Više nemamo toliki broj zaraženih koronavirusom pa više ni ne možemo očekivati veći broj ozdravljenja u jednome danu, nego praktički svaki dan do kraja mjeseca očekujemo oko 2-3 ozdravljenih te bi u tom ritmu do 26. svibnja mogli proglasiti da smo županija slobodna od koronavirusa“- rekao je župan Kolar te se dodatno nadovezao na načelnika Stožera oko upućenih pitanja i inicijativa nacionalnom stožeru. „Još uvijek nismo dobili neke odgovore na precizna pitanja koja smo postavili. Tu je i pitanje rada naših hotela, odnosno provedbe kongresa i edukacija. U konzultaciji s epidemiološkom službom i uspoređujući s drugim gospodarskim djelatnostima koje se već obavljaju, mi smo stava da bi se takvi kongresi mogli održavati uz pridržavanje epidemioloških mjera“ – naglasio je župan Kolar.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Zabok Tihomir Vančina istaknuo je kako u bolnici nema ni jednog COVID 19 pozitivnog pacijenta te je fokus sada stavljen na vraćanje bolničkog sustava u punu funkciju. „Svakim danom je sve više i više pacijenata u našim ambulantama. Potrebna je doza opreza i poštivanja mjera te molim da sve pacijente koji dolaze u bolnicu da dolaze s maskama. Pacijenti koji nemaju masku, neće moći ući u bolnicu“ – rekao je ravnatelj Vančina te dodao kako će 6 izolacijskih jedinica i uzimanje briseva u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana još bar neko vrijeme raditi punom parom. Budući da u bolnici više nema COVID 19 pozitivnih pacijenata, ravnatelj Vančina ubuduće neće prisustvovati redovnim konferencijama za medije Stožera civilne zaštite te je ovom prilikom uputio zahvale prvenstveno svim pacijentima na strpljivosti, a potom i svojim djelatnicima te svim djelatnicima u zdravstvu, od Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji odnosno županijskom Stožeru.

Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije podsjetila je kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova te preporuku za kupanje u moru  i kopnenim površinskim vodama.Izdvojila bih da se i dalje savjetujepridržavanje pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra, za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremen boravak je 15 osoba na 100 metara kvadratnih. Nužno je provoditi sve opće mjere prevencije širenja bolesti COVID-19, a preporuke se odnose na sve prostore bazenskih kupališta i vodenih parkova. To su i bazeni, i površine oko bazena, ležaljke i odlaganje otpada i garderobe i sanitarni čvorovi“ – naglasila je  dr. Mahmutović te dodala kako iste preporuke vrijede i za more, te da ugostiteljski objekti i turistički sadržaju u prostorima bazenskih kupališta trebaju raditi prema preporukama za trgovce odnosno ugostitelje.

 

Stanje prema općinama i gradovima:

 

SLUČAJEVI 

OZDRAVILI 

AKTIVNI 

UMRLI 

Pregrada 

43

39

2

2

Krapina 

22

21

1

 

Oroslavje 

19

10

9

 

Hum na Sutli 

7

6

1

 

Jesenje 

7

6

1

 

Desinić 

6

6

0

 

Zabok 

5

5

0

 

Petrovsko 

4

0

 

Đurmanec 

5

3

2

 

Donja Stubica 

2

0

 

Stubičke Toplice

7

5

2

 

Lobor 

1

1

 

Gornja Stubica 

2

0

 

Bedekovčina 

1

0

 

Krapinske Toplice

2

0

 

Radoboj 

1

0

 

Tuhelj 

1

0

 

Zlatar Bistrica 

1

0

 

Novi Golubovec 

0

1

 

Veliko Trgovišće

1

1

0

 

Sveti Križ Začretje

1

1

0

 

UKUPNO KZŽ

140

118

20

2