Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. ožujka 2020.

Ugovore je sa korisnicima potpisao župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, a sredstva su dobili:1. Sportska zajednica KZŽ – 1.000.000,00 kn, 2. Županijski školski sportski savez KZŽ – 300.000,00 kn, 3. Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih udruga KZŽ – 150.000,00 kn, 4. Povijesna županijska postrojba (Keglevićeva straža) – 130.000,00 kn, 5. Zajednica tehničke kulture KZŽ – 80.000,00 kn, 6. Kajkaviana – 70.000,00 kn. Potpisivanju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela KZŽ za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Župan Željko Kolar istaknuo je nakon potpisivanja: „Pokušavamo udrugama biti potpora i vjetar u leđa, one nisu pasivni promatrači i ne čekaju samo novac iz općinskih, gradskih i županijskog proračuna, već prijavljuju projekte i dobivaju sredstva iz europskih fondova. Aktivno traže i druge modele financiranja i to je za pohvalu. I preko naše Zagorske razvojne agencije, mi smo im podrška u izradi projekata. Što se tiče samih sportaša, oni su sa svojim uspjesima najbolji ambasadori Krapinsko – zagorske županije u turističkom pogledu. Kad u jednoj maloj regiji pobjednike svjetskog kupa, svjetske prvake u pojedinačnim sportovima, onda je to za divljenje. Jer uvjeti u kojima rade, treniraju, sredstva koja su im na raspolaganju u odnosu na konkurenciju su puno skromniji i zato su njihovi uspjesi još značajniji i zato je najveći rast sredstava upravo kod njih. Osim na naše sportaše, ponosni smo i na naše učenike koji s natjecanja vraćaju sa zlatnih medalja. Udruge i bogatstvo sadržaja kojeg nude dodatna su turistička ponuda, a naše manifestaciji bile bi nezamislive bez nastupa kulturno – umjetničkih društava, baš kao i bez Kostelske pištole – Keglevićeve straže koja nas također promovira u svijetu“, rekao je župan Kolar.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je za resor kulture, sporta i tehničke kulture za 2020. godinu u županijskom proračunu osigurano 5,5 milijuna kuna, a iz godine u godinu izdavaja se za ta područja sve više sredstava. „Kad govorimo o kulturi govorimo o očuvanju naše baštine, povijesti, narodnih običaja i promoviranju nekih novih pravaca u umjetnosti i kulturi i upravo je to područje na koje smo posebno ponosni. U području sporta, važno je da kroz Športsku zajednicu i klubove prolazi preko 7000 sportaša, a da kroz Školski sportski savez i natjecanja u školama prođe preko 4000 učenika. Koliko god radimo mnoge preventivne programe i razmišljamo o njima, zasigurno je upravo bavljenje sportom najbolji preventivni program za našu djecu i mlade. U tom smislu razmišljamo kada osim osiguravanja sredstava za financiranje udruga u sportu osiguravamo i infrastrukturu, prije svega izgradnju sportskih dvorana, igrališta i pomoć pri kupnji sportskih rekvizita“, rekla je zamjenica Petek te dodala da je u tijeku administrativna provjera 188 prijava na natječaj u kulturi, u području manifestacija, izdavaštva i očuvanja spomeničke baštine, nakon čega ide i kvalitativna provjera, a potpisivanje ugovora očekuje se početkom travnja. Za cijeli je natječaj osigurano 895 tisuća kuna. „Važno je spomenuti pomoć pri izgradnji sakralnih objekata u Mariji Bistrici, Poznanovcu i Stubičkim Toplicama, pomoć JLS vezano uz očuvanje baštine i povijesti, pa tako sudjelujemo pri izgradnji Spomen – kuće Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici, otkupu kuće Janka Leskovara u Pregradi, Hiži zagorskih štrukli u Radoboju, obnovi rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću,obnovi društvenog doma u Kumrovcu, a tu je Znanstveno – edukativno – zabavni centar koji radimo u Donjoj Stubici. Zajedničko za sve udruge i sva ta tri područja je velik broj volontera, pa čestitam svima koji doprinose boljitku naše županije“, rekla je zamjenica Petek.


Fotogalerija