Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. svibnja 2015.

Njemačka jezična diploma (DSD, Deutsches Sprachdiplom) ispit je znanja njemačkog jezika Konferencije ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK – Kultusministerkonferenz) za učenike u inozemstvu.  Učenici koji su položili drugi stupanj Njemačke jezične diplome imaju dovoljno znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilišta i ne moraju polagati ispit iz njemačkog koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj. Pri upisu na studij njemačkoj jezika na fakultetima u Hrvatskoj učenici s položenim ispitom za Njemačku jezičnu diplomu imaju bodovne prednosti.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula je da poznavanje stranih jezika širom otvara vrata svijeta. „Dodatno učenje zahtijeva trud, zalaganje i odricanje, ali  sve to čovjeka čini bogatijim, jer time dobiva nešto što mu nitko ne može oduzeti – to je znanje. Svim učenicima želim puno uspjeha u daljnjem učenju i studiranju, uz posebnu čestitku onima koji su danas stekli ovu međunarodno priznatu diplomu, kao i njihovoj mentorici koja ih je vodila vodila cijelo vrijeme“.

Svake godine ovaj ispit polaže više od 12 000 učenika u više od 50 zemalja svijeta. U Hrvatskoj se ispit za Njemačku jezičnu diplomu drugog stupnja (DSD II, nivo B2/C1) može se polagati od 1998. godine. Tijekom proteklih 15 godina preko 200 učenika Srednje škole Krapina dobilo diplomu. Taj viši stupanj diplome mogu steći samo učenici u školama koje je za to ovlastila Konferencija ministara kulture Njemačke i koji su pohađali dodatnu nastavu njemačkog jezika u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“. U Hrvatskoj se učenici u okviru fakultativnog predmeta „Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu“ u 40 gimnazija/srednjih škola pripremaju za ispit za Njemačku jezičnu diplomu.


Fotogalerija