Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. prosinca 2019.

Ključeve novih vozila, od kojih je jedno namijenjeno ispostavi u Donjoj Stubici, a jedno Krapini, uručio je župan Željko Kolar. „Veseli me što svaki puta kada se nabavlja oprema, ona predstavlja posljednji trend tehnologije u medicini aparature na europskom tržištu. Imamo jednu od najboljih Hitnih u Hrvatskoj, najbolju mrežu Hitne, sjajne educirane mlade liječnike i posebno zadovoljstvo, potreba i obaveza je da ih pratimo sa suvremenom tehnologijom. Županija izdvaja znatna sredstva, imamo timove T2 u Konjščini i Klanjcu i sufinanciramo ih da djelomično prijeđu u timove T1, kako bi omogućili svim stanovnicima županije iste mogućnosti preživljavanja ako im se dogodi kakva nesreća. To Županiju godišnje košta 2,5 milijuna kuna, međutim novi zakon koji je donesen u prvom mjesecu je definirao da bi ministar trebao donijeti novu mrežu Hitne do 30. lipnja. U tom prijedlogu je da ova dva tima prerastu u timove 1 i mi više ne bismo imali taj dodatni trošak. Na žalost, Ministarstvo još nije donijelo mrežu Hitne, pa ovim putem pozivam ministra da to učini, jer bi tada ta 2,5 milijuna kuna koja izdvajamo na godišnjoj razini preusmjerili ponovno u medicinu, ali u neke druge ustanove. Ostalo bi nam više novca za edukaciju i da nabavimo godišnje ne dva, nego tri ili četiri vozila“, rekao je župan Kolar, ujedno zahvalivši struci što je prihvatila prijedlog Županije i apelirajući na ministra da što prije donese odluku.

 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, rekao je da je milijun i 350 tisuća kuna za vozila osigurala Krapinsko – zagorska županija putem decentraliziranih sredstava, dok je 50 tisuća osigurao Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dodao je da  su tijekom ove godine zabilježena 23.300 poziva prema broju 194, da je bilo 13.000 intervencija na terenu te da je 9.700 pacijenata obrađenih u prostorima za reanimaciju. „Sam podatak da su do današnjeg dana naša vozila prevalila preko 522.000 km sam govori o sebi da se puno radi. Prosječno vrijeme odaziva od prijema poziva do dolaska k pacijentu za cijelu županiju je 16 minuta, što je unutar standarda koji propisuje suvremena hitna medicina“, rekao je ravnatelj Božić.

 

Rad županijskog Zavoda pohvalio je i pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić. „Moram reći da Zavod kontinuirano prati zalaganje i rad svih ispostava diljem Hrvatske. Ovaj Zavod je na samom vrhu prema pokazateljima rada. Ovdje je odzivno vrijeme 16 minuta što je dobar pokazatelj, a tome u prilog idu kontinuirana ulaganja od Županije u nova vozila, kadrove, edukacije i opremu kako bi pacijenti dobili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, istaknuo je Važanić. Primopredaji vozila prisustvovao je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je istaknuo da je nabava novih vozila dodatan ulog sigurnosti svih građana koji žive na ovom području.


Fotogalerija