Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. rujna 2022.

Na svečanosti obilježavanja 20 godina Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije bio je i župan Željko Kolar zajedno sa zamjenicom Jasnom Petek. Župan Kolar je ovom prilikom Društvu multiple skleroze Krapinsko-zagorske dodijelio zahvalnicu koju je uručio predsjednici Društva Nadi Smrekar. „Nado, nemojte se mijenjati, ostanite takvi kakvi jeste jer na taj način najviše pridonosite onima koji vas najviše trebaju, a i nama svima ostalima pomažete da smo bolji u svojem poslu“ – poručio je župan Kolar.

Nada Smrekar predsjednica je Društva multiple skleroze od kada je 2002. godine osnovano kao Županijska sekcija Krapinsko-zagorske županije. Osnivači su, uz tadašnju i sadašnju predsjednicu, bili Janja Vlahek, Ana Tumpa, Ljubica Akik i danas pokojni Ivica Debanić. „Živjela sam i borila se s multiplom sklerozom, bila sam u svojoj čahuri i ne sluteći da ću krenuti na put, put borbe, odricanja, suza, put na kojem nema posustajanja. Okupljanje, seljenje, uređenje i opremanje prostora postali su moja svakodnevna rutina, kao i mnogobrojne neprospavane noći u kojima se pojavljuje samo jedna misao – Kako osigurati kvalitetniji život prijateljima s MS – om?“ – napisala je Nada Smrekar u monografiji Društva, koju je ovom prilikom predstavila tajnica Društva Svjetlana Pripeljaš.

Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije je uz ovu veliku obljetnicu dodijelilo zahvalnice svima koji su u proteklih 20 godina obnašali dužnost župana: Vlasti Hubicki, Sonji Borovčak, Siniši Hajdaš Dončiću te sadašnjem županu Željku Kolaru, kao i njegovoj zamjenici Jasni Petek. „Odnos Krapinsko-zagorske županije i Društva multiple skleroze KZŽ je pun razumijevanja, suradnje i uzajamnog pomaganja. Županija je nastojala odgovoriti na potrebe svih osoba oboljelih od MS-a, a s druge strane stručni suradnici Društva vrijedno rade i u mnogim našim tijelima te doprinose stvaranju strateških dokumenata poput socijalnog plana i strategije razvoja civilnog društva.  Društvo velikim marom skrbi o potrebama svih oboljelih od multiple skleroze na području naše županije, osigurava mnoge socijalne i zdravstvene usluge te širi svijest o MS-u“  – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula da, zahvaljujući radu Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije, o MS-u danas znaju praktički svi zaposleni u socijalnoj skrbi i zdravstvenom sektoru, poslodavci te čelnici lokalne i regionalne zajednice.

Pozdravne riječi uputio je i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički te brojni drugi gosti kojima su također uručene zahvalnice. O napretku u liječenju multiple skleroze govorio je dr. Ivan Adamec sa KBC-a Zagreb, dok je o zakonskim i praktičnim odrednicama u zdravstvenoj zaštiti govorio je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića. Programu je financijsku podršku dala kompanija Biogen, a program i tisak monografije pomogli su i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Krapinsko – zagorska županija, Vetropack Straža, općine Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Đurmanec, Lobor i Stubičke Toplice, gradovi Zabok i Donja Stubica te tvrtke Salvus i Ljekarne Švaljek, čiji je vlasnik Teodor Švaljek posebno istaknut kao stalni podupiratelj i dugogodišnji prijatelj  Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije.

U popratnom programu nastupila je Ženska vokalna grupa Kajda.


Fotogalerija