Zagorje
Bajka na dlanu

20. Znanstveni skup o kajkavskom jeziku, književnosti i kulturi

Datum objave: 6. rujna 2021.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek svim je sudionicima skupa zaželjela dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju te zahvalila Mužima zagorskog srca i Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo na dugogodišnjoj organizaciji ovog skupa, čiji je ponosni pokrovitelj i Krapinsko-zagorska županija. „Ponedjeljak u Tjednu kajkvske kulture je tradicionalno rezerviran za ovaj znanstveni skup, koji uvelike doprinosi reafirmaciji našeg kajkavskog jezika. Izuzetno je važno da kajkavski upotrebljavamo u svim područjima života, ali jednako tako za njegovo očuvanje treba i stručni pristup čemu već 20 godina doprinosi Znanstveni skup Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“ – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

Na svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović  te predsjednik i tajnik Organizacijskog odbora skupa Alojz Jembrih i Rajko Fureš. U popratnom programu nastupio je Srečko Blažičko i Kumrovečki zvezdari.

Ovaj skup jedinstven je na kajkavskom govornom području i kontinuirano okuplja jezikoslovce, povjesničare i zaljubljenike u Kaj. U Krapini su tako najavljeni i novi projekti poput trećeg sveska kapitalne edicije povijest hrvatsko kajkavske usmene književnosti, u pripremi za tisak je i knjiga najznačajnijih tekstova prof. Alojza Jembriha, dok bi kroz dvije godine trebao bi biti objavljen i šesti zbornik sa ovog znanstvenog skupa. „Kajkavski je rasprostranjen, a nama je cilj da ta naša domaća hrvatska riječ živi i dalje, jer to je dodatno bogatstvo koje Hrvatska posjeduje“ – istaknuo je Rajko Fureš, stoloravnatelj Udruge Muži zagorskog srca, organizator ovog događanja. Ove je godine nastavljena dugogodišnja tradicija u sklopu koje je objavljeno gotovo 200 referata sa više od 2.500 stranica. Znanstveni je skup održan pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Ministarstva kulture i medije, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Krapine.

 

 

 

 

 


Fotogalerija