Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. ožujka 2022.

Organizatori su bili KZŽ i OŠ Marija Bistrica. Postojeća podrška darovitim učenicima u školskom sustavu procijenjena je nedostatnom i stoga je dogovoreno da se na razini Županije poduzmu koraci koji bi to ublažili i poboljšali potrebnu skrb za darovite. Program obilježavanja Dana darovitih učenika obuhvaća predavanja, radionice, igraonice, predstavljanja, stručne skupove na različitim lokacijama Krapinsko-zagorske županije. Aktivnosti su namijenjene odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladima, ali i svim zainteresiranima.

Povodom Dana darovitih učenika, Radna skupina za podršku darovitim učenicima „Futura“ i Krapinsko – zagorska županija i ove su godine nastavili s aktivnostima podrške darovitim učenicima kroz suradnju sa zainteresiranim školama. Također, s ciljem senzibilizacije učitelja i jačanju njihovih kompetencija u radu s darovitim učenicima, organizirano je stručno predavanje “Podbačaj darovite djece i kako ga spriječiti”. Predavanje će održati profesorica psihologije Ksenija Ranogajec Benaković iz udruge ˝Vjetar u leđa˝, u četvrtak 24. ožujka u Velikoj galeriji Grada Zaboka s početkom u 17,00 sati.

Na ovoj interaktivnoj platformi https://kzz-lumen.net mogu se pronaći razni materijali i programi za rad s darovitim učenicima – prema odabiru nastavnika / profesora – u obliku izvannastavne aktivnosti ili kao dodatni radni materijal u okviru redovnog rada. Ujedno, na platformi roditelji, profesori i učenici mogu potražiti odgovore na aktualna pitanja rada s (potencijalno) darovitom djecom te kako maksimalno iskoristiti njihove potencijale i pomoći im u njihovom razvoju.

Tijekom proljetnih praznika predviđeno je održavanje radionica za darovite, talentirane i sve motivirane učenike. Također se planira provođenje psihološkog testiranja u svrhu identifikacije darovitih učenika u svim školama KZŽ koje su dostavile cjelovite programe rada s darovitim učenicima. Ovisno o uvjetima, realizirat će se do kraja godine, u suradnji s Društvom psihologa i uz financijsku potporu KZŽ.

Obzirom na nedostatak sustavne potpore darovitima na državnoj razini i nedostatak stručnih suradnika u školama (pogotovo psihologa), Krapinsko-zagorska županija i Radna skupina „Futura“ pokušavaju pružati podršku svim školama koje prepoznaju potrebu skrbi darovitim učenicima kao skupini učenika s posebnim potrebama, a podizanje kvalitete rada s darovitim podiže i cjelokupnu kvalitetu rada u školi.

Također Krapinsko-zagorska županija uputila je troje učitelja/stručnih suradnika na dvogodišnju edukaciju za program Radbound International Training on High Ability (RIHTA). RIHTA je međunarodni program koji se odvija u suradnji Sveučilišta Radboud i Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije koji se sastoji od tri bloka edukacije, a po završetku kojeg polaznici stječu licencu za provođenje programa za darovite učenike.

Cilj financiranja edukacije je nastavak pružanja potpore školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom, što osobito podrazumijeva podizanje stručnih kompetencija nastavnika, provođenje projekata namijenjenih poticanju rada s darovitom djecom te stvaranje platforme za osnivanje Centra izvrsnosti Krapinsko-zagorske županije kao mjesta identifikacije, podrške nastavnicima te mjesta kontinuiranog rada s darovitom djecom i mladima koji će biti glavni nositelj skrbi za darovite i kontinuirano pružati stručno – edukativnu podršku odgojno – obrazovnim djelatnicima, usluge identifikacije, savjetodavnu podršku učiteljima, psihološku potporu roditeljima i učenicima s naglaskom na cjeloviti psihološki razvoj darovitog pojedinca, te organizirati specifične aktivnosti učenike.