Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. veljače 2021.

Ugovor su potpisali župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, a sredstva će biti korištena za financiranje T2 timova u Klanjcu i Konjščini. Župan Željko Kolar istaknuo je da, kada je bila rađena nova Mreža hitne, osnovni cilj bio da se svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije omoguće iste mogućnosti preživljavanja ako se dogodi kakva nesreća. „Zbog toga smo odlučili da tim T2 u Klanjcu koji pokrivaju grad Klanjec i općine Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Tuhelj i Kumrovec te tim T2 u Konjščini koji pokriva Konjčšinu, Hrašćinu i Budinščinu, financiramo i tako smo stvorili najbolju mrežu hitne u Hrvatskoj. Sve županije u Hrvatskoj za te dodatne timove izdvajaju 10 milijuna kuna, na nacionalnoj razini, a od toga je 2,7 milijuna izdvaja KZŽ. Dakle, jednu četvrtinu od ukupnog iznosa koji županije izdvajaju izdvaja KZŽ“, rekao je župan Kolar te dodao: „Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu u siječnju 2019. godine, nakon toga je trebalo napraviti novu mrežu, ne samo hitne, nego i novu mrežu primarne zdravstvene zaštite i ostalih dijelova zdravstva, što na žalost mi do danas nismo dočekali. Ako izračunate 2019., 2020., sada 2021., to je preko 7,5 milijuna kuna koje je Županija uložila u timove u ova dva punkta, da bismo im stvorili iste uvjete kao što imaju i ostali dijelovi županije. Smatram da je to dobar potez i da su to ljudi koji žive na ovim područjima zaslužili, no nije logički da mi izdvajamo jednu četvrtinu od ukupnih sredstava koja se izdvajaju u RH. Apeliram na to da se konačno riješi taj problem, s velikom željom i nadom da ove godine zadnji puta ta 2,7 milijuna kuna moramo izdvajati za punktove u Konjščini i Klanjcu i da će oni od sljedeće godine biti punktovi T1 u mreži, a mi ćemo tih 2,7 milijuna kuna i dalje ulagati u zdravstveni sustav“, rekao je župan Kolar, uputivši potom i zahvalu svim djelatnicima Hitne medicinske pomoći na sjajno odrađenom poslu u 2020. godini.

 

Ravnatelj Krešimir Božić istaknuo je da je vrijednost  novog vozila 900 tisuća kuna. „Samo vozilo je koštalo 650 tisuća kuna, a uz njega su nabavljeni i novi defibrilator u iznosu od 170 tisuća kuna i novi respirator te još neka oprema. Hvala Županiji što vodi dobru brigu o svim dijelovima županije jer financiranjem ovih timova u Konjščini i Klanjcu, stanovnici tih područja dobivaju jednaku mogućnost preživljavanja i jednaku dostupnost hitne medicinske pomoći. Mi smo u pandemiji kroz prosinac i siječanj uveli uz timove T2 koji su inače preko dana u Konjščini i Klanjcu dodatnog liječnika, kako bi te intervencije skratili i pravodobno mogli pružiti zdarvstenu skrb“, rekao je Božić.

 

Župan Kolar osvrnuo se i na temu uređenja ambulante u Budinščini. „Tijekom ovog mandata Županija je uložila 245 tisuća kuna u uređenje ambulante. Dio sredstava utrošen je za izmjenu vanjske stolarije, zatim za nabavku novog uređaja za dentalnu medicinu te za uređenje sanitarnih čvorova. Slijedi nam energetska obnova zgrade, s obzirom da su se stekli uvjeti da krenemo u taj projekt, vjerujem da ako će se natječaji odvijati tempom kako smo dobili tu indikativnu listu, moglo bi se realizirati već ove godine“ rekao je župan Kolar. Načelnik Budinščine Radovan Hercigonja zahvalio je županu te istaknuo da i Općina Budinščina ulaže u Dom zdravlja, zajedno sa Županijom.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/CK3mJMKl90D/?utm_source=ig_web_copy_link


Fotogalerija