Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. lipnja 2022.

Pročelnica resornog upravnog odjela Sanja Mihovilić istaknula je da je ove godine u proračunu za ovu mjeru bilo osigurano ukupno 250 tisuća kuna. „S obzirom da je od 15 pristiglih, čak 14 zahtjeva zadovoljilo sve uvjete, odlučeno je da se osiguraju dodatna sredstva kako bi svi koji su udovoljili administrativnim uvjetima i žele ulagati u ekološku proizvodnju, dobili i sredstva u ukupnom iznosu od prijavljene aktivnosti, odnosno, digli smo ukupni iznos na 303 tisuće kuna“, rekla je pročelnica Mihovilić.


Župan Željko Kolar zahvalio je svim dobitnicima potpora što se uopće bave eko-proizvodnjom.  „Ja sam prije četiri godine rekao da ćemo otvoriti zasebnu liniju potpora za ekološku proizvodnju i toga se držimo te svake godine povećavamo sredstva. Praktički, svima koji se jave na natječaj, a ispunjavaju kriterije, mi im isplatimo potporu. I to ćemo činiti i u narednim godinama. To znači da će sljedeće godine u proračunu biti predviđeno 300 tisuća kuna, a ako će biti zahtjeva i za 350 tisuća kuna, mi ćemo ponovno isplatiti potporu svima, jer mi smatramo da Zagorje ima izraziti potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom. Da je to tako i da smo svi zajedno na dobrom putu svjedoči podatak da smo 2018. godine imali 69 ekoloških proizvođača, a sada 2022. ih imamo 130. Imamo najveći rast broja ekoloških proizvođača u Republici Hrvatskoj“, rekao je župan Kolar.

 

U ime dobitnika potpora obratio se Vanja Vinceljak. „Želim zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji za ulaganje u ekološku proizvodnju. Situacija kakva je u proteklih mjesec dana nije baš sjajna tako da sve trajne nasade koje imam stavljam pod mreže, jer nema daljnje proizvodnje bez zaštite od tuče. Nema smisla više ništa raditi na otvorenom, ako se ne zaštiti. Sretno svima i daj Bože da bude još više takvih natječaja da se može zaštititi čim više poljoprivrednih gospodarstva na taj način“, rekao je Vanja Vinceljak.