Zagorje
Bajka na dlanu

35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Termama Tuhelj

Datum objave: 27. studenoga 2023.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije domaćin je ovogodišnjeg 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, najbrojnijeg domaćeg stručnog skupa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji se od 26. do 28. studenog 2023. održava u Hotelu Well u Termama Tuhelj.

Na kongresu je u ponedjeljak, 27. studenog 2023. sudjelovao i župan Željko Kolar, koji je ujedno bio i jedan od panelista u raspravi o turističkom potencijalu koji nudi sadržaj 365 u kontinentalnoj Hrvatskoj.

“Mi smo kao kontinentalna destinacija, vjerojatno najjači u Republici Hrvatskoj, i moramo se tri puta više potruditi za gosta i moramo dati tri puta više sadržaja od kolega s obale. To je nešto što nas jednostavno tjera iz dana u dan da osmislimo nove programe i da nudimo neke nove stvari”, pojasnio je župan Kolar te se osvrnuo na nedostatak radne snage. “Nedostatak radnika je primjetan i kod nas, nešto manje nego u drugim krajevima Hrvatske, s obzirom da je na moru to sezonska djelatnost, a mi turizam imamo cijelu godinu. Također, sve naše hotelske kuće imaju nekoliko desetljeća iskustva i tradicije, a domicilno je stanovništvo vezano za taj posao. U posljednjih nekoliko godina vidljivo je da naše najveće hotelijerske kuće ne mogu izgurati cijelu godinu bez strane radne snage, no to nije toliko izraženo kao na obali”, zaključio je župan Kolar.

Kongres je otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, dok je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, zajedno sa županom Željkom Kolarom i predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Daliborom Kratohvilom uručila nagrade za 17-ero ugostitelja, koji su za ovu godinu zaslužili priznanje za dobro i transparentno poslovanje. Iz Krapinsko-zagorske županije ovogodišnji je dobitnik obrtnik Ivica Hršak.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora otkupljene je pozdravio saborski zastupnik Žarko Tušek, a okupljenima su se obratili i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kuliš i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Na kongresu su bile i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu te voditeljica Ureda TZ Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

U panel raspravama i stručnim predavanjima sudjelovali su predstavnici državnih tijela, stručnjaci i dionici iz ugostiteljsko-turističkog sektora, a neke od tema o kojima su razgovarali jesu nedostatak kvalificirane radne snage i nužnost rada na razvoju ljudskih potencijala, novosti vezane uz zakonodavstvo i porezna rasterećenja u ugostiteljstvu te pregled trenutnog stanja u sektoru i potencijal gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda kontinentalne Hrvatske.

Inače, pokrovitelji Kongresa su Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorska županija, a partner je Hrvatska turistička zajednica.

Foto: Rikard Jadan


Fotogalerija