Zagorje
Bajka na dlanu

4. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju, župan Kolar: “Čovjek je ključ uspjeha u turizmu”

Datum objave: 24. studenoga 2023.

Župan Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek prisustvovali su u petak, 24. studenog 2023. okruglom stolu na temu “Izvrsnost kao osnova ugostiteljstva”, koji je održan u sklopu 4. Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju koji se od 23. do 25. studenog odvijaju u Regionalnom centru kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku. Tijekom ta tri dana održava se niz kulinarskih radionica s vrhunskim stručnjacima, radionice za učenike te okrugli stolovi, a subota je dan koji je otvoren za širu javnost na koji će doći i bivši učenici i nastavnici Srednje škole Zabok.

Nakon uspješnog otvorenja škole koje je održano sredinom listopada, ovo je bila prilika je za mnoge da po prvi puta razgledaju njene impresivne prostore. Prilikom obilaska, župan Željko Kolar istaknuo je kako će se u Centru odvijati edukacija koja će biti prilagođena tržištu i potrebama gospodarstva, odnosno cjeloživotno obrazovanje turističkih djelatnika, koji su Krapinsko-zagorskog županiji i Republici Hrvatskoj od velike važnosti.

„Nije upitno da se Krapinsko-zagorska županija nalazi na samom vrhu kontinentalnog turizma, ali održavanje takve pozicije je zahtjevan projekt. U Centru imamo nešto što do sada nismo imali, a to je cjeloživotno obrazovanje, imamo dodatno obrazovanje i samih turističkih djelatnika, pokrivamo Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Međimursku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a vezani smo i na Zagrebačku županiju. Ovakvi programi svakako nam olakšavaju ojačavanje hrvatskog kontinentalnog turizma, obrazovanjem novih kadrova koji će moći odgovoriti svim potrebama turista koji sa svih dijelova svijeta dolaze na naša područja“ istaknuo je župan Kolar te je nadodao kako je ključ uspjeha u turizmu sam čovjek.

U sklopu infrastrukture Srednje škole Zabok uskoro će biti otvoren i mini hotel Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa s restoranom, dvokrevetnim sobama od 3, 4 i 5* te kapaciteta do 40 osoba, kojeg su danas posjetitelji obišli. Učenici ove škole, ali i odrasli, u tom će prostoru moći kuhati i posluživati goste, uređivati sobe i dočekivati ih na recepciji. Akademis će služiti kao svojevrstan poligon za vježbe na kojemu će učenici odrađivati praktičan rad te tako sudjelovati u inovativnom i interaktivnom načinu obrazovanja. Kao prvi objekt takve vrste ikada u Hrvatskoj, Akademis je podignuo ljestvicu obrazovnog standarda, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i u ostatku države.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec posebno je istaknula da je ovo četvrti sajam turizma i da joj je iznimno drago što se održava upravo u novo izgrađenoj zgradi i najsuvremenije opremljenim prostorima te da su radovi sportske dvorane još u tijeku. Četvrti dani turizma podigli su visoko ljestvicu kvalitete naših aktivnosti i uključenosti učenika i nastavnika u projekte poput ovog.

Događanju su prisustvovali i ­ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije i predstavnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske Slavko Štefičar te voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj-Šic iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dani turizma i ugostiteljstva započeli su kulinarskim radionicama za nastavnike kuharstva i mentore u ugostiteljstvu pod vodstvom francuskog chefa Yanna Capsiea iz Saint Tropeza, kao i vinskom radionicom za nastavnike posluživanja i mentore konobara. Drugi dan programa održan je i MasterClass kao pokazna radionica za učenike. Zadnji dan ove trodnevne manifestacije rezerviran je za Dane otvorenih vrata škole i Sajam OPG-ova SZ Hrvatske pod nazivom „Škola je cool!“. Program su vodili jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, Tomislav Špiček i popularni hrvatski novinar Domagoj Jakopović Ribafish. Od radionica ukrašavanja kolača za one najmlađe, do gastronomskog showa Tomislava Špičeka i Domagoja Jakopovića Ribafish-a za one starije. Svi prisutni mogli su degustirati bezalkoholne koktele i domaće zalogaje Srednje škole Zabok te igrati nagradne igre. Uživali su u zabavnom programu uz glazbeni band i Dječji pjevački zbor Zabočki mališani.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ovim projektom postignut je cilj da se srednjoškolcima i odraslima omogući učenje i edukacija u najmodernijim uvjetima koji su temelj za nadogradnju vještina, znanja i prakse. Interes za srednjoškolskim i cjeloživotnim obrazovanjem u suvremeno opremljenom centru je izniman, a soft aktivnosti, koje se intenzivno provode u posljednje dvije godine u sklopu projekta, rezultirale su pojačanim interesom za zanimanje kuhara, konobara, hotelijersko-turističkog tehničara i komercijalista.

Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima te osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

 

 

 


Fotogalerija