Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. ožujka 2014.

Izložba bučinih ulja nastala je iz želje za unapređivanjem proizvodnje, potrebe za lakšim plasmanom, za što boljim proizvodima, radi poticaja nadmetanju u kvaliteti, te promocije proizvođača bučinih ulja i samog ulja široj javnosti.

Na ocjenjivanje je pristiglo sveukupno 30 uzoraka bučinog ulja od ukupno 25 proizvođača, od čega su 24 uzorka nerafiniranih bučinih ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje), dok je 6 uzoraka bilo hladno prešanih bučinih ulja.

Nakon kemijskih i senzornih analiza dodijeljeno je ukupno šest zlatnih medalja, i to pet za nerafinirana ulja OPG-u Ivanuša (Međimurska županija), OPG-u Darinka Gorup (Krapinsko-zagorska županija), OPG-u Karmela Županić (Varaždinska županija), Uslužnoj uljari “Ivanuša” (Međimurska županija) i OPG-u Dario Bunjevac (Zagrebačka županija), dok za hladno prešano ulje zlato je dobio OPG Just (Međimurska županija).

U sklopu Izložbe održana su i tri predavanja gdje je o svojstvima buče nekoliko riječi rekao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, a o senzorskim svojstvima bučinog ulja govorila je dr.sc. Klara Kraljić, dok je rezultate izložbe predstavila doc.dr.sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba.

Iz Krapinsko-zagorske županije prijavila su se 2 proizvođača bučinog ulja, OPG Darinka Gorup iz Poznanovca koje je osvojilo zlatnu medalju s osvojenim drugim mjestom u ukupnom poretku po bodovima, te OPG Juraj Hanžek iz Zlatara koje je osvojilo srebrnu medalju odnosno osmo mjesto po dodijeljenim bodovima.

Župan Krapinsko-zagorske županije je s ponosom čestitao proizvođačima iz Krapinsko-zagorske županije na osvojenim medaljama.

“Drago mi je što se i naša Županija može ponositi ovako kvalitetnim bučinim uljima čija proizvodnja u svakom slučaju ima budućnost, a posebice sam ponosan na naše proizvođače bez čijeg mukotrpnog rada i truda ne bi bilo ovakvih rezultata što dokazuje da naša poljoprivredna gospodarstva imaju kvalitetne proizvode koja zavređuju dobar plasman na tržištu”- izjavio je župan Željko Kolar.

Gospođa Darinka Gorup, nositeljica OPG-a Gorup bila je iznenađena svojim plasmanom na Izložbi, posebice što je nova u proizodnji bučinog ulja, te po prvi put sudjeluje na Izložbi, dok OPG Juraj Hanžek drugu godinu po redu sudjeluje na Izložbi i ostvaruje sve bolji plasman.

“Za sudjelovanje na ovoj Izložbi prijavila sam se zbog toga što sam htjela vidjeti kakve je kvalitete moje bučino ulje koje proizvodim, jer ovo je druga godina otkad sam se počela baviti ovom proizvodnjom, tako da sam oduševljena svojim postignutim rezultatima što mi naravno daje poticaj i veliku snagu za daljnju proizvodnju”- rekla je Darinka Gorup čemu je gospodin Juraj Hanžek nadodao da je tajna njihovih rezultata i kvalitete bučinih ulja u tome što sve rade ručno i na ekološki način, a što zahtijeva puno uloženog rada i truda.

 

 


Fotogalerija