Zagorje
Bajka na dlanu

40 godina od smrti Josipa Broza Tita

Datum objave: 4. svibnja 2020.

Među brojnim delegacijama koje su i ove godine u 15:05 sati položili vijence i zapalili svijeće ispred spomena Josipu Brozu Titu bila je i ona Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom, Općine Kumrovec predvođene načelnikom Robertom Šplajtom te Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske predvođena predsjednikom Franjom Habulinom.

Kao župan, u ime Krapinsko-zagorske županije položio sam cvijeće i upalio lampaš vođi antifašističkog i partizanskog pokreta, pobjedniku u 2. svjetskom ratu, čovjeku koji je matici zemlji Hrvatskoj vratio Istru, grad Rijeku, otoke. Čovjeku koji je ustavom iz 1974. godine omogućio pravnu osnovu da se Hrvatska može proglasiti samostalnom i neovisnom Hrvatskom koju su poslije branitelji krvlju izvojevali i koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske države. Osobno nisam između onih koji trebaju birati treba li Tita pamtiti po dobrom ili po lošem. Samo ovih nekoliko rečenica, nekih stvari koje sam naveo, govori o tome da se radi o velikom čovjeku. Koliko su ga cijenili njegovi suvremenici, bez obzira radi li se o monarhijama, republikama ili državama, govori broj ljudi, broj državnika iz tada svjetskih zemalja koji su došli na njegov posljednji oproštaj“ – rekao je ovom prilikom župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin dodao je kako je Tito političar koji je svojom pojavom i djelom obilježio 20. stoljeće. „Josip Broz Tito, čovjek, revolucionar, vojskovođa koji je pokrenuo općenarodni oružani ustanak, vodio narod do pobjede 1945. godine. Josip Broz Tito kao državnik, predsjednik jugoslavenske federacije koji je nakon rata od nerazvijene poljoprivredne zemlje uspio stvoriti srednje razvijenu industrijsku zemlju, europsku zemlju, čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine demokratizirao ovu zemlju na način da je uveo samoupravni socijalizam, novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu. Čovjek koji je uveo delegatski sistem, komunalni sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine i dao republikama status država. Na međunarodnom planu zalagao se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju iz čega je proizašao i Pokret nesvrstanih koji je stao između dva bloka u vrijeme dubokih podjela i sukoba između istoka i zapada koji je doprinio tome da se dogodilo popuštanje, da su tenzije smirene i da je sačuvan mir u svijetu“ – kazao je predsjednik SABA-e RH Habulin.

Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, rekao je kako je važno obilježavati ovaj datum te da je Tito obilježio svjetsku povijest. „Svijet to priznaje i poštuje, a kod nas je uvijek bilo i bit će problema oko lijevih i desnih i prihvaćanja svega toga. Mi ovdje u Kumrovcu želimo to iskoristiti kao brend i prodati to svakom turistu i da na tome izgradimo gospodarstvo i turizam“ – rekao je načelnik Šplajt naglasivši kako Tita ne moramo voljeti, ali ga moramo poštivati.


Fotogalerija