Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. veljače 2018.

Ugovore je potpisao župan Željko Kolar sa gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan-Pentek, načelnikom Bedekovčine Darkom Banom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, odnosno čelnicima gradova i općina koji su nositelji projekata u četiri zone.

„Širokopojasni Internet je budućnost. Trenutna brzina interneta na području Krapinsko-zagorske županije nije zadovoljavajuća, na većini priključaka brzina je 20 do 30 megabita po sekundi. Brzina interneta koju želimo postići je 100 megabita po sekundi. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta te ćemo napraviti veliku pogrešku ako nećemo postaviti kao imperativ da kroz natječaj i operativni program ‘Konkurentnost i kohezija’ ostvarimo tu brzinu interneta“, rekao je župan Željko Kolar te dodao da troškovi izrade dokumentacije iznose 975 tisuća kuna, a Krapinsko-zagorska županija će svakoj zoni dodijeliti 100 tisuća kuna. „Zahvaljujem gradonačelniku Pregrade Marku Vešligaju koji je prvi počeo s tom pričom i koji su najdalje došli, a zahvaljujem drugim gradonačelnicima i načelnicima koji su na našu inicijativu sjeli za stol i dogovorili zone jer je to jedini način da privučemo sredstva“, zaključio je župan Kolar.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj obratio se u ime potpisnika ugovora te je zahvalio županu i Krapinsko – zagorskoj županiji što su prepoznali inicijativu te odlučili sufinancirati provedbu projekata za širokopojasni Internet. „Smatram da je to infrastruktura 21. stoljeća. Bez njega nema razvoja i ostanka ljudi u manjim sredinama. Važno je da taj projekt napravimo zajednički obzirom na ogromna sredstva koja je potrebno uložiti. Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja i nadam se da ćemo uz pomoć Države, Županije i možda još nekih sredstava uspjeti iznaći potrebne financije“, naglasio je Marko Vešligaj te dodao da ono što su u 20. stoljeću bile izgradnje cesta, vodoopsrkba, plinoopskrba i slično, danas je širokopojasni Internet. „Drago mi je da to KZŽ prepoznaje i da po tome prednjačimo u Hrvatskoj“, zaključio je Vešligaj.

U prvu zonu pripadaju Grad Donja Stubica, Grad Oroslavje i Općine Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Veliko Trgovišće, u drugu Grad Pregrada, Grad Klanjec i Općine Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela, u treću Grad Zlatar i Općine Budinšćina, Hrašćina i Konjšćina, a u četvrtu Općina Bedekovčina i Općine Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Sveti Križ Začretje. Gradovi Zabok i Krapina su sami odlučili krenuti u projekt.