Zagorje
Bajka na dlanu

420. OBLJETNICA ZASJEDANJA SABORA U KRAPINI

Datum objave: 27. kolovoza 2018.

Događanju je nazočio i župan Željko Kolar koji je istaknuo: „Ova obljetnica pokazuje značaj Krapine i u to vrijeme. Jest da je tada bila tradicija da su se zasjedanja Sabora održavala u više gradova, ali ipak su Krapina i Varaždin u to vrijeme nekako dominirali. Bez obzira na svoju veličinu, Krapina je u to vrijeme imala velik značaj, pa tako ima i danas, kao sjedište Županije“, rekao je župan Kolar.

„Ove godine Krapina obilježava i 820 godina od prvog pisanog spomena imena Grada Krapine te 25 godina otkako je Krapina grad u sadašnjem ustroju lokalne samouprave, a izuzetno je važna i ova obljetnica, 420 godina od zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu u Krapini. Tamo je održano ukupno pet zasjedanja u vrijeme najvećih turskih osvajanja, što dokazuje koliko je Krapina grad bogat poviješću, koju ne smijemo zaboraviti“, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

„Držati tradiciju dugu 420 godina uistinu zaslužuje respekt. Ali to nije samo želja, već i dužnost svih aktera lokalne i nacionalne hrvatske politike. Svjesni smo činjenice da je danas u Hrvatskoj jedno turbulentno vrijeme i stoga je biti na jednoj ovakvoj obljetnici uistinu privilegija“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo: „Ovako velika obljetnica govori o važnosti Krapine za Hrvatsku, o njezinoj državotvornoj ulozi. Jedan jako lijep događaj, uz izvrstan koncert, za koji je šteta što se zbog lošeg vremena nije mogao održati na Starom gradu, što je odlična ideja gradske vlasti, ali ništa manje ne uživamo ni u krapinskoj ljepotici, Festivalskoj dvorani, koja će vrlo skoro ponovo biti ispunjena “kajem” u sklopu Tjedna kajkavske kulture“, rekao je Tušek. Događanju je nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnici Marko Vešligaj i Marija Puh. U glazbenom dijelu programa nastupio je Đani Stipaničev.

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/Bm9K0UqlBeI/


Fotogalerija