Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. kolovoza 2018.

O projektu su govorili župan KZŽ Željko Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Dijana Hršak te koordinatorica projekta, Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije.

 

Župan Željko Kolar rekao je da je riječ o sjajnom projektu. „Projekt će prije svega biti velika atrakcija. Imamo sreću da živimo na području Krapinsko-zagorske županije gdje imamo jedinstveni spomenik himni u svijetu koji je u posljednje vrijeme uređen te je u zadnjih deset godina izrazito posjećen i održavan te ćemo mu  kroz edukativne table i orgulje dati dodatan sadržaj. Jedan od okidača da smo krenuli u projekt je da damo dodatni sadržaj koji će prije svega privlačiti posjetitelje koji su vezani za školu i obrazovanje. Kroz osnovnoškolsko obrazovanje bi svaki učenik trebao posjetiti spomenik Lijepoj našoj, a Staza kroz krošnju i učionica na otvorenom će dati dodatni sadržaj i dati mogućnost da učenici nastavu obave na najbolji mogući način, a to vrijedi za čitavu Hrvatsku. Cilj je da svaka osnovna škola u dobi kojeg odrede ravnatelji kroz godinu moraju posjetiti Centar i na taj način da upoznamo djecu sa zaštićenim područjem Krapinsko-zagorske županije i da oni dobe volju da se s roditeljima vrate. Uvjeren sam da će postotak kojeg smo si postavili za cilj od 8,5 posto biti i veći“, zaključio je župan Kolar.

 

„Ovo je zasada najveći i najzahtjevniji projekt tako da pred nama stoje veliki izazovi. Projekt je prošle godine u travnju prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga  “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ukupne je vrijednosti 4.589.418,50  kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira projekt u iznosu od 85 %, a bespovratna sredstva iznose 3.724.920,23 kuna“, rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Dijana Hršak te dodala kako je cilj ovog projekta širenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. To uključuje razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica. „Investicije u okviru ovog projekta provodit će se na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, gdje će biti izgrađena Staza kroz krošnje dužine oko 130 metara, a koje će se dizati na visinu od 4 metra te zelena učionica na Risvičkoj gori. Na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica (uređenje zelene učionice) te u neposrednoj blizini Strahinjščice, odnosno u njezinom samom podnožju (uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ i zelene učionice). Važno je naglasiti da uređenje Centra za prirodu „Zagorje“ uključuje multimedijalna rješenja za interpretaciju svih zaštićenih prirodnih područja KZŽ kao i svih područja ekološke mreže Natura 2000 na području Krapinsko-zagorske županije. Projekt uključuje i izradu projektno – tehničke dokumentacije, izradu akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, manifestacije, promociju, tiskanje knjige Zaštićene prirodne vrijednosti i promotivnih materijala  kao i edukaciju kroz organizaciju stručnog aktiva učitelja i edukaciju dionika u projektu. Realizacija ovog projekta uvelike će doprinijeti razini i kvaliteti budućeg rada ustanove u smislu održavanja programa škole u prirodi i ekološke edukacije svih dobnih skupina, kroz akcijski plan upravljanja posjetiteljima postavit će se temelji za učinkovito i održivo posjećivanje programskog područja. Multimedijsko uređenje Centra za prirodu Zagorje dodana je vrijednost edukacijskog centra koji već sada ima svoju multifunkcionalnost, dok će staza kroz krošnje kao atrakcija u Značajnom krajobrazu Zelenjak- Risvička i Cesarska gora doprinijeti povećanju broja posjetitelja za šire područje. Važno je istaknuti da se prilikom projektiranja posjetiteljske infrastrukture i multimedije velika važnost dala prilagodbi osobama s invaliditetom, a što je bio i uvjet u Natječaju,  kako bi novi sadržaji u zaštićenim područjima bili dostupni gotovo svima“, zaključila je Hršak.

 

Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije govorila je o provedbi samog projekta. „Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, a projekt prate partneri Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija – objasnila je Šalković i napomenula da kada se radi o Stazi za krošnje i sam Centar za prirodu Zagorje. Staza kroz krošnje bit će prva u Hrvatskoj, odnosno prva u ovom dijelu Europe. – Centar će nas voditi kroz zaštićena prirodna područja na vrlo inovativan način. Moći ćemo vidjeti prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije kroz holograme, virtualnu stvarnost, imitaciju špilje, jame te druge zvučne i slikovne efekte kakvi još dosad nisu viđeni“, rekla je Ivana Šalković te dodala da se staza procjenjuje na 1,5 milijuna kuna, a Centar na 1,4 milijuna kuna.

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/BmapcWKFX3m/

 


Fotogalerija