Zagorje
Bajka na dlanu

5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda

Datum objave: 27. travnja 2022.

Sajam je najavljen u utorak, 26. travnja 2022. godine na konferenciji za medije održanoj u Krapini. Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što će sajam biti održan na području Krapinsko – zagorske županije. „To je zasluženo, s obzirom da smo mi ipak zaštitili četiri proizvoda i da smo jedna regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni – puricu kao glavno jelo, kao prilog mlince, kao desert štrukle i još plus toga bagremov med. Sad nam je imperativ zaštititi autohtone sorte vinove loze. U suradnji s Trgocentrom, sljedeće godine na tržište stavljamo 60 do 70 tisuća sadnica svetokriške beline, krapinske beline, svehrvatske beline i ta gastroeno ponuda će, vjerujem, biti interesantna našim turistima. Hvala svima koji su sudjelovali u procesu zaštite naših autohtonih proizvoda i pozivam sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije i drage goste da nam se pridruže na sajmu“, rekao je župan Kolar.

 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek županu Željku Kolaru i gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću na prihvaćenoj inicijativi. „Povod da se sajam održi u Krapini su nedavna priznanja zagorskih štrukli i bagremovog meda na razini EU, a s područja naše županije do sada imamo 4 zaštićena proizvoda. Upravo KZŽ prednjači među najvećim inicijatorima i županijama koje imaju najviše zaštićenih proizvoda. Podsjetit ću da Ministarstvo poljoprivrede dugi niz godina ulaže znatna financijska sredstva u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade, a posebnu priliku i prigodu vidimo u zaštiti autohtonih i tradicijskih proizvoda. Za sada smo uspjeli uz pomoć udruga, županija i svih koji žele zaštiti od zaborava poljoprivredne i tradicijske proizvode zaštititi 35 proizvoda i po tome smo 7. država u Europskoj uniji. Vidimo u ovoj inicijativi priliku da naši poljoprivredni proizvođači mogu dobiti dodanu vrijednost svojim proizvodima, a isto tako mogu biti prepoznatljivi na tržištu i na taj način puno konkurentniji“, naglasio je Tušek.

 

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je istaknuo: „Sajam će biti održan u Krapini, gradu povijesti, kulture i tradicije, a i ovi proizvodi su tradicionalni zaštićeni proizvodi. Sajam će biti u vrijeme Glumačkog festivala u Krapini, na dan kada gostuje predstava ‘Tko pjeva, zlo ne misli’, kultna i tradicionalna predstava, koja paše s tradicionalnim proizvodima. Stoga koristim priliku da pozovem sve da taj dan dođu u Krapinu, posjete sajam i na sajmu i nešto kupe. Sajam se otvara u 10 sati i trajat će do 20 sati, a tijekom cijelog dana bit će organiziran program i predstavljanje proizvođača“, rekao je Gregurović.


Fotogalerija