Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. svibnja 2018.

Ugovore o financiranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar potpisali su danas ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Projektom su obuhvaćena 4 grada (Zabok, Donja Stubica, Oroslavje i Zlatar) i 10 općina (Bedekovčina, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Mače, Zlatar Bistrica, Konjščina, Marija Bistrica i Lobor) na području Krapinsko – zagorske županije. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 598.099.185,26 kuna od čega sredstva Europske unije iznose 321.355.962,44 kuna odnosno 67 posto prihvatljivih troškova. Projekt Zabok – Zlatar sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Predviđena je izgradnja novoga te sanacija postojećeg sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava javne odvodnje Zabok i sustava javne odvodnje Zlatar. Ukupno će biti sanirano ili prošireno 185 km sustava javne odvodnje. Realizacijom istoga, gotovo 52 tisuće stanovnika u gradovima i općinama koji su zahvaćeni projektima, imat će mogućnost priključka na sustav odvodnje. Time će se na području aglomeracije Zabok stupanj priključenosti povećati  s 50% na 88 %, a na području aglomeracije Zlatar s 33% na 79%. Također, u okviru projekta će do 2022. godine biti osigurano odgovarajuće pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a time će cjelokupni sustav biti usklađen sa zahtjevima EU Direktive.

Potpisivanju je nazočio i župan krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je naglasio da se za projekt pripremalo od 2010. godine. „Ovo je pojedinačno najveća investicija i projekt u Krapinsko – zagorskoj županiji. Svi mi u Županiji i Zagorskom vodovodu bili smo na raspolaganju Hrvatskim vodama i naša je suradnja odlična. Ovo će biti ogroman iskorak u zaštiti okoliša, promociji zelenog turizma, ali i za gospodarstvo jer će sigurno neke od zagorskih trvrtki naći posao u ovom projektu“, naglasio je župan Kolar.

Ministar Tomislav Ćorić istaknuo je da projekt ovakvog značaja predstavlja puno za Krapinsko – zagorsku županiju, Hrvatske vode i ministarstvo. „Bez suradnje svih dionika, ne može se doći do realizacije nikakvih projekata, a ovaj je projekt pokazao odličnu suradnju. Veselim se kraju radova i nadam se da ćete me pozvati na završetak radova“, rekao je ministar Ćorić. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je svima na suradnji i istaknuo kako je ovo projekt koji će mnogo značiti za odvodnju na području KZŽ, a direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić naglasio je kako je prošlo dosta vremena od kada je Zagorski vodovod ušao u ovaj projekt te da je ponosan što je projekt stigao do ovdje. „Predstoji nam javni natječaj, a to bi moglo biti u lipnju, sredinom srpnja svi bi natječaji trebali biti vani, a projekt bi trebao trajati 5 godina. Zagorski vodovod je zaposlio ljude, ekipirali smo se i nadam se da ćemo ove godine imati prve radove. Ovim ćemo projektom sačuvati vodne resurse i poboljšati život ljudi te očuvati prirodu“, istaknuo je Mihovilić.

 

LINK NA VIDEO: https://instagram.com/p/BjZUOaMAd7d/


Fotogalerija