Zagorje
Bajka na dlanu

Proslavljena impresivna 65. obljetnica Ansambla Zabok

Datum objave: 23. prosinca 2023.

Povodom impresivne 65. obljetnice umjetničkog djelovanja, Ansambl Zabok pripremio je dva koncerta. Prvi je održan u petak, 22. prosinca 2023. u prostoru Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, gdje su članovi Ansambla podijelili svoje umjetničko naslijeđe s cijelom zajednicom.

Sjajnu atmosferu na koncertu pratio je i župan Željko Kolar, koji je tom prigodom uputio čestitku članovima i članicama Ansambla na očuvanju tradicije. “Ansambl Zabok među tri je najbolja folklorna ansambla u Hrvatskoj, već 65 godina u kontinuitetu čuvaju našu kulturnu baštinu. Generacije i generacije plesača prošle su kroz ansambl, a imate osjećaj da su iz generacije u generaciju sve bolji i kad mislite da ništa novog ne mogu prikazati, opet izađu s nekom koreografijom koja ostavlja bez daha. Velike čestitke Senki Jurini koja ulaže ogroman trud i energiju u školovanje i regrutiranje mladih kadrova i svim članovima Ansambla kroz sve ove godine”, rekao je župan te uručio zahvalnicu Ansamblu za očuvanje i promicanje kulturne baštine, dugogodišnji doprinos zajednici i promociju svog mjesta i županije.

Direktorica Ansambla Senka Jurina istaknula je da je u proteklim godinama naišla na izazove koji su se odnosili na rad za vrijeme pandemije. “U tom vremenu, koliko god smo se bojali što će se dogoditi s nama, mi nismo mirovali.  Povijesni trenutak za nas se dogodio 2021. godine kada smo išli na festival u Moskvu i tada je ansambl prvi puta poletio, na prvu turneju se išlo avionom. Ove godine su se opet dogodile stvari povijesnog značaja za Ansambl, ali i za zagorski folklor. Najprije smo napravili prvi interkontinentalni nastup, u nakon toga i svjetski kongres CIOFF – a, Svjetske organizacije folklornih festivala koja djeluje pri UNESCU – u, ima 65 punopravnih članova i raznih članica do brojke 105 iz cijelog svijeta”, istaknula je Senka Jurina te dodala da je Ansambl Zabok ugostio 60 delegata iz 50 zemalja svijeta i predstavio im hrvatsku kulturnu baštinu.

Koncert je bio prava poslastica za ljubitelje folklora, a članovi ansambla su svojom strašću i virtuoznošću prenijeli bogatstvo kulturne baštine na gledatelje, istovremeno slaveći dugogodišnji trud i predanost ansambla.

Drugi koncert održat će se u subotu, 23. prosinca.


Fotogalerija