Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 31. siječnja 2020.

Ugovore je s korisnicima – predsjednikom Matice umirovljenika Nikolom Caparom i ravnateljem Crvenog križa Davorom Šimunovićem potpisao župan Željko Kolar. Za rad Matice umirovljenika KZŽ predviđeno je sufinanciranje u iznosu od 400 tisuća kuna, dok je za sufinanciranje rada Društva Crvenog križa KZŽ predviđeno 395 tisuća kuna.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da Matica umirovljenika Krapinsko – zagorske županije djeluje kao županijska zajednica općinskih i gradskih udruga umirovljenika te da je to najbrojnija zajednica na području KZŽ, koja ima nešto manje od 10 tisuća članova i članica. Matica umirovljenika KZŽ zapravo je jedina udruga koja može osigurati naše javne potrebe vezane za osobe treće životne dobi te za starije i nemoćne na području naše županije. U okviru svojih aktivnosti i djelatnosti Matica umirovljenika poduzima niz mjera i niz raznih događanja kojima nastoji poboljšati položaj umirovljenika, brine o zaštiti prava umirovljenika i osoba treće životne dobi pogotovo u sferi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali isto tako brine o organiziranju slobodnog vremena naših umirovljenika. Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije je isto tako naš vrijedan suradnik i partner, i sukladno odredbama Zakona o Crvenom križu Krapinsko – zagorska županija dužna je iz svog proračuna izdvajati 0,7 posto proračunskih sredstava za njegov rad, od čega se 0,5 posto odnosi na redovan rad, a 0,2 posto na službu traženja na razini jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave. Danas potpisujemo ugovor u iznosu od 395 tisuća kuna. Naše Društvo Crvenog križa djeluje na području pružanja različitih socijalnih usluga na području naše županije, intervenira u različitim elementarnim nepogodama, a vrlo su značajne i njihove preventivne akcije i projekti koje provode. Isto tako valja istaknuti da smo godinama na samom vrhu u području dobrovoljnog darivanja krvi“, rekla je zamjenica Petek.

 

Ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović naglasio je kako će društvo sredstva iskoristiti razvojno i namjenski, kako za vlastitu djelatnost, tako i za pomoć svim gradskim društvima na području njihovog djelovanja, a to su Društvo Crvenog križa Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada, Zabok i Zlatar. Predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Nikola Capar u svom je obraćanju zahvalio vodstvu Županije što prepoznaje potrebe njihove udruge i aktivnosti koji provode. „Novac koji dobivamo preko županijskog proračuna svakako će omogućiti da se realiziraju predviđeni programi i projekti koji imaju gradske i općinske udruge umirovljenika. Ono što mi možemo učiniti za osobe starije životne dobi jest da ispunjavamo njihovo slobodno vrijeme, a tu se misli na njihove društvene i zabavne potrebe, jer se nažalost nitko drugi time ne bavi. Ono što ne možemo učiniti ni mi, ni Županija je problem smještaja starijih osoba u domove. Ovaj nesretni slučaj u Andraševcu opominje, no teško da ćemo u narednim godinama uspjeti popraviti stanje. Zbog toga ćemo poduzeti još niz akcija kojima bi pokušali promijeniti i percepciju tog problema kao i njegovo rješavanje“, rekao je Capar.

 

Župan Željko Kolar osvrnuo se na  temu, istaknuvši da država nema pravo odustati od izgradnje domova za starije i nemoćne. „Zadnji dom je izgrađen prije 30 godina, i ako toliko godina nismo gradili onda treba napraviti jasan koncept kako ćemo sljedećih 30 godina graditi i kako ćemo iskoristiti naše članstvo u Europskoj uniji. S obzirom na to da starimo kao nacija i da će biti sve više potreba, ne možemo se raditi gluhi i nijemi.  To nije pitanje stranke nego je to pitanje nacionalne strategije i konsenzusa koji moramo postići na tu temu. To je jednostavno nešto, što mora biti prioritet države u sljedećem razdoblju. Na tržištu definitivno nema dovoljno domova koji bi zbrinuli sve potrebite, a s druge strane prosječna mirovina naših umirovljenika je takva da si ni ne mogu svi priuštiti dom, pa se onda dešava da se više gleda cijena samog smještaja, nego što se gledaju uvjeti. Ovaj sustav treba doživjeti kompletnu reviziju i moramo napraviti strategiju za izgradnju domova za starije i nemoćne u sljedećih 30 godina te početi raditi danas“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija