Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. ožujka 2023.

Podršku programu dala je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula kako je ovo izvrstan program koji već 17. godina živi u Krapinsko zagorskoj županiji. „Naš Zavod za javno zdravstvo u sklopu svojih brojnih javno zdravstvenih akcija je i danas ovdje, na Zivtovom trgu u Gradu Zaboku, a promovira preventivne preglede da bi se otkrio rak dojke u najranijoj fazi. Jako je važno osvijestiti žene koliko je važan taj preventivni pregled i da zapravo ta jedna snimka koju će napraviti može zaista spasiti život. Stoga evo danas na Zivtovom trgu mogu se dobiti informacije i pozivam sve žene Krapinsko zagorske županije i šire da se odazovu na poziv koji će dobiti u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, jer to je zaista jedna snimka koja može spasiti život“– poručila je zamjenica župana Petek.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ dr. med., spec. javnog zdravstva Marina Stanković Gjuretek istaknula je kako se Nacionalni program u Hrvatskoj provodi od 2006. godine, te da su kroz cijelo razdoblje u programu žene od 50 do 69 godina. „Rak dojke je inače po učestalosti zastupljen u generacijama 50 plus. Naravno, može se javiti i ranije, međutim, u Nacionalnom programu su obuhvaćene one žene kod kojih se to najčešće javlja“- kazala je doktorica Stanković Gjuretek te dodala da u Krapinsko zagorskoj županiji imamo oko 18.800 žena te dobi koje su u okviru Nacionalnog programa.

„U Krapinsko- zagorskoj županiji imamo dvije mamografske jedinice gdje se obavljaju mamografije, to su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana i svaka od njih ima velik kapacitet. SB Kapinske Toplice nudi 40 mjesta za mamografiju dnevno, a Opća bolnica Zabok desetak“- rekla je zamjenica ravnatelja Stanković Gjuretek i naglasila da kapaciteta imamo više nego dovoljno, te da je i osvještenost žena sve veća. „Po pitanju tog Nacionalnog programa stvarno smo zadovoljni odazivom i mislimo da što se naše županije tiče da je to jedna velika dobrobit za zdravlje žena. Naravno tim više što osim što je program dostupan i za njega ne treba niti uputnica niti čekanje i sami pregledi su naručeni na minutu. Znači nema nikakvog čekanja“ – poručila je zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i dodala kako joj je drago da su žene to prepoznale i da je rezultat svake godine sve bolji.


Fotogalerija