Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2016.

U obilježavanje Međunarodnog dana žena uključio se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima, s kojima je od 05,00 sati ujutro uz čestitku povodom Dana žena, radnicama tvrtke Kotka iz Krapine koje su dolazile na posao, svakoj poklonio ružu. Župan Kolar i suradnici povodom Međunarodnog dana žena ruže su poklonili i djelatnicama Krapinsko-zagorske županije, Zagorske razvojne agencije i Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske te brojnim Krapinčankama koje su sreli na središnjem krapinskom trgu.    

 

Međunarodni dan žena vezan je za 08. ožujka 1857. godine, kada su tekstilne radnice u New Yorku javno protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Iako su demonstracije nasilno prekinute, žene su osnovale sindikat i nastavile s organiziranim akcijama za veća prava. Dana 08. ožujka 1908. godine, 15.000 žena u maršu kroz New York traži kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. godine održana je prva međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale koja je ustanovila „Međunarodni dan žena“ na prijedlog poznate njemačke socijalistice Clare Zetkin.

 

Od tog datuma 8. ožujka kao Međunarodni dan žena počinje se organizirano obilježavati u sve više zemalja, posebno komunističkim i socijalističkim zemljama gdje je postao državnim praznikom. U zapadnim zemljama počeo se više obilježavati 60-tih godina pojavom feminističkog pokreta. Godina 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žene, čime su Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Sve do danas žene diljem svijeta, različito od države do države, bore se za temeljna ljudska prava, pravo na ravnopravnost s muškarcima u svim segmentima privatnog i poslovnog života. Nažalost, u nekim zemljama svijeta žene se i danas bore za pravo da budu žene i da kao takve uživaju jednaka prava kao muškarci. Bore se za temeljnu rodnu i spolnu ravnopravnost. U ovom segmentu izazovi pred društvima nekih zemalja diljem svijeta još su uvijek veliki, zahtijevat će zajednički angažman kako žena, tako i muškaraca da se stvarna ravnopravnost donekle izjednači.

 

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije prigodno će obilježavajući ovaj dan 11. ožujka u Krapini, organizirati Okrugli stol posvećen spolnoj i rodnoj ravnopravnosti u županiji, analizom do sada postignutih rezultata u ovom segmentu i smjernicama za donošenje što kvalitetnijeg zakonskog okvira za daljnje unapređenje prava žena i sveopće ravnopravnosti.

 


Fotogalerija