Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. travnja 2015.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet krenula je sa provođenjem preko 300 milijuna kuna vrijednog projekta “e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”, kojim će u razdoblju od 2015. do 2018. godine biti obuhvaćeno 150 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Cilj pilot projekta koji je financiran sredstvima EU, je uspostaviti sustav kojim će se podići razina digitalne zrelosti hrvatskih škola, kroz razvoj digitalnih kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja, razvoj digitalnog sadržaja, opremanje škola IKT opremom, provedbu potrebnih infrastrukturnih radova vezanih za pristup Internetu te kroz razvoj usluga za transparentno poslovanje škola i kvalitetno upravljanje nastavnim procesom. Pilot projekt poslužit će i za testiranje organizacijskih, tehnoloških i obrazovnih pretpostavki uvodjenja IKT-a u obrazovne procese, stoga će škole uključene u pilot projekt biti u prilici prilagoditi načine učenja i poučavanja novom informatiziranom okolišu s ciljem uporabe suvremenih metoda i alata u nastavi, kao i lakšeg praćenja napredovanja učenika.

 Interes škola za sudjelovanje bio je izuzetno velik – prijavilo se 705 škola, a odabrano ih je 150, od čega je 8 s područja Krapinsko-zagorske županije – Osnovna škola Viktora Kovačića, Hum na Sutli, Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Osnovna škola Mače, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Osnovna škola Marija Bistrica, Osnovna škola Sveti Križ Začretje, Srednja škola Oroslavje i Srednja škola Krapina. Sve škole su izabrane na temelju 5 kriterija: veličina škole, indeks razvijenosti, indeks stanja opremljenosti i iskustva u korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u školi, ocjene plana rada škola te ravnomjerne geografske zastupljenosti.

Prva od osam zagorskih škola koja je potpisala ugovor o provedbi projekta je Osnovna škola Sveti Križ Začretje. Ugovor je u ime škole potpisao ravnatelj Božidar Kučko, dok je u ime osnivača, Krapinsko-zagorske županije, ugovor potpisao župan Željko Kolar, koji je tom prilikom podsjetio na važnost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. „Bez europskih sredstava ovakav projekt sigurno, u ovakvoj ekonomskoj situaciji, ne bi bilo moguće ostvariti. Djeca će u školama bez novih tehnologija, unatoč svom  trudu učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja,  zaostajati u odnosu na ostatak Europe i svijeta. Ovim projektom, uvjeren sam u svu našu pamet koju imamo, približit ćemo se i prestići neke europske zemlje što nam je i krajnji cilj“ – rekao je župan Željko Kolar.

Učenike i nastavnike prvih 20 škola u Hrvatskoj (13 osnovnih i 7 srednjih škola), uključenih u inicijalnu fazu pilot projekta e-škole, od ove jeseni očekuje najmanje jedna učionica povezana bežičnom mrežom, opremljena pametnim pločama i tabletima, a neke od njih i video-konferencijskom opremom. Svi će nastavnici četiriju predmeta: matematike, kemije, biologije i fizike dobiti laptope, a ostali nastavnici u tim školama tablete. Škole će dobiti bežičnu mrežu, e-dnevnik za one koje ga dosad nisu koristile, smart-tv ekran, nekoliko prezentacijskih uređaja, te svu potrebnu tehničku i aplikacijsku podršku kako bi se postepeno dio gradiva predavao u digitalnom obliku.

Jednako tehnološko digitalno opremanje, kakvo od jeseni dobiva prvih 20 škola, do 2018. godine dobit će i preostalih 130 škola uključenih u pilot projekt e-škole. One kreću s digitalnim opremanjem početkom 2016. godine, da bi do 2018. godine podigle svoju “digitalnu zrelost” bar za jedan stupanj. Nakon evaluacije faze pilot projekta, planira se u njega uključiti i ostale škole, tako da bi do kraja 2022. godine u Republici Hrvatskoj bilo 840 digitalno unaprijeđenih škola, za što se planira uložiti ukupno 180 milijuna eura.

 


Fotogalerija