Zagorje
Bajka na dlanu

80 godina Drugog zagorskog partizanskog odreda

Datum objave: 7. listopada 2023.

U Špičkovini je u subotu, 7. listopada 2023. godine, održano obilježavanje 80. obljetnice formiranja Drugog zagorskog partizanskog odreda.

Na obilježavanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je sve okupljene pozdravio i kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. „Ponosno danas ovdje stojim  zbog 205 zagorskih muži koji su 1943. formirali Drugi zagorski partizanski odred, ali i onih koji su 1942. formirali Prvi zagorski partizanski odred te svih onih koji su se odazvali pozivu da uzmu oružje u ruku i brane svoju Domovinu” – poručio je župan Kolar te naglasio važnost učenja povijesti kroz obrazovni sustav. “To je jedina garancija da će nove generacije znati na kojim temeljima je nastala hrvatska država i koju su žrtvu podonijeli antifašistički borci i partizani, i kojoj sili su se i zašto suprotstavili.Ljudi su ulazili u antifašistički pokret jer su željeli živjeti u miru i slobodi i graditi budućnost za svoju djecu” – naglasio je župan Kolar.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata Stipe Mesić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin te predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Krapinsko-zagorske županije Đorđije Popović.

Drugi zagorski partizanski odred utemeljilo je 205 zagorskih boraca 5. listopada 1943. u selu Sambolići, podno Ivanščice.

U popratnom programu nastupili su Barbara Othman, Marijan Krajna, Mješoviti pjevački zbor Lira i Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Špičkovina. Svečanost je održana u vatrogasnom domu DVD-a Špičkovina.


Fotogalerija