Zagorje
Bajka na dlanu

80 godina Kalničkog partizanskog odreda

Datum objave: 28. studenoga 2022.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u središtu Kalnika te potom nastavljeno svečanom akademijom u tamošnjim općinskim prostorima.  Osim župana Željka Kolara, među brojnim okupljenima bili su izaslanica predsjednika Republike Hrvatske njegova savjetnica Melita Mulić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010. Stipe Mesić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske  Franjo Habulin zajedno sa potpredsjednicom Anicom Desnica te predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović.

„Prošlo je 80 godina i sve ove obljetnice postaju povijesne. Spomenici i muzeji čuvaju sjećanja, ali vrijednosti antifašističke borbe nisu muzejske. Ono što ih čini vječnim mladima su ideali slobode, nacionalne ravnopravnosti i socijalne pravde. Danas im pridružujemo vrijednosti ljudskih prava, tolerancije i demokracije, a temeljna politika ostaje ista. To je želja za boljim i pravednijim svijetom u kojem će svaki čovjek i svaki narod živjeti u punom dostojanstvu. Svim partizanskim borcima koji su idealima antifašističke borbe stvarali pretpostavka za sve što imamo danas dugujemo trajnu zahvalnost, kao i svim braniteljima iz Domovinskog rata, među kojima su unatoč visokim godinama bili i nekadašnji partizanski borci“ – kazala je izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić.

„Nikad se nemojmo umoriti govoriti istinu o antifašističkom pokretu i tim ljudima, većinom običnim radnicima i seljacima, koji su otišli u partizane i suočili s ogromnom silom koja je pokoravala čitavu Europu. Oni su nas stavili na stranu antifašističke koalicije koja je pobijedila u Drugom svjetskom ratu. Treba istaknuti kako su i Ustav iz 1974. i Povelja Europe vezani uz antifašizam i bez obzira koliko se neki trudili da promijene povijest – to neće biti moguće“ – kazao je u svom govoru župan Željko Kolar te podsjetio kako je ispred Srednje škole Krapina postavljena bistra Izidora Štroka – Krapinčana koji je zapovijedao Kalničkim partizanskim odredom.

„Danas s ponosom obilježavamo 80. obljetnicu formiranja Kalničkog partizanskog odreda. S ponosom i pijetetom odajemo počast njegovim pripadnicima i evociramo uspomenu na slavne dane Narodno oslobodilačke borbe. Čuvamo uspomenu usmjereni na budućnost u kojoj će Republika Hrvatska biti, jer mora biti, prosperitetna zemlja ravnopravnih građana, civilizirana, tolerantna, antifašistička i demokratska. Takva je Republika Hrvatska naš ideal i naš cilj i za takvu su se Hrvatsku borili i pripadnici Kalničkog partizanskog odreda. Davali su svoje sutra za naše danas. Budimo im zahvalni i poštujmo njihovu žrtvu“ –  poručio Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske  Franjo Habulin te naglasio kako su temelje samostalne i suverene Hrvatske države položeni na zasjedanju ZAVNOH-a u Topuskom i da je današnja Republika Hrvatska temeljem zaključaka Banditerove komisije priznata u AVNOJ-esvskim granicama u kojima je postojala u Jugoslaviji.


Fotogalerija