Zagorje
Bajka na dlanu

80 godina zagorskog partizanskog odreda

Datum objave: 4. lipnja 2022.

Župan Željko Kolar pozdravio je brojne okupljene na svečanoj akademiji u vatrogasnom domu u Bedekovčini te istaknuo kako su pripadnici prvog zagorskog partizanskog odreda bili na pravoj strani povijesti. “Mi Zagorci jako dobro znamo kaj je pravica i na koju stranu treba stati. Tada je izbor bio prikloniti se slobodnom svijetu ili služiti mraku. Oni su dakako stali na stranu slobodnog svijeta, pravde i pravice. Naša je obaveza da ih se sjetimo, iskažemo im poštovanje te da navedene vrijednosti i danas žive među nama” – poručio je župan Kolar.
Okupljenima su se obratili i predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000.-2010. Stjepan Mesić, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin. 

Na početku programa položeno je cvijeće kod spomenika borcima Narodno oslobodilačkog pokreta na Špiranec Brijegu iznad Bedekovčine. 

Na svečanoj su akademiji nastupili Pjevački zbor Židovske općine Zagreb Lira pod ravnanjem maestra Roberta Homena i Barbara Othman.


Fotogalerija