Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. siječnja 2021.

Radovi uključuju rekonstrukciju potkrovlja zgrade Centra te izgradnju prilaznih stepenica s podiznom platformom. Radovi će se odvijati u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko -Zagorske županije, a provodi ga s partnerima Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko -zagorskom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, a očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog  razvoja i fondova  EU 3.724.920,23 kuna.

 

 

„Centar je od svojeg otvorenja 2013. godine središnje mjesto prezentacije prirodnih vrijednosti KZŽ te služi za ekološku edukaciju, različita predavanja, izložbe. Radovima koji će uskoro početi te multimedijskim uređenjem centra omogućit će se prezentacija i promocija prirodnih vrijednosti tijekom cijele godine te sadržajno obogatiti održavanje škole u prirodi i terenske nastave. Centar se nalazi podno Strahinjčice koja je zbog svoje biološke raznolikosti i očuvanosti vrsta uvrštena u eurosku ekološku mrežu Natura 2000. To daje dodatni smisao ovoj investiciji od 816.000 kuna, a nama stvara nove preduvjete za rad. Sastavni dio ovog mozaika je zelena učionica sa 6 didaktičkih elemenata, koja se prostire kroz cijeli tradicijski voćnjak uz centar. Uređeni prostor će se sastojati od 3 cjeline u kojima će biti podjednako zastupljena prezentacija zaštićenih područja te biljnih i životinjskih vrsta, prikaz pada Hrašćinskog meteorita, moći će se zaviriti u gnijezdo ptica, a ljepoti orhideje i noćnom leptiru moći ćete uživati uz hologram. Vrijednost i ljepota prirode Zagorja bit će za posjetitelje siguran poziv u prirodu“, rekla je rekla ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak.  

 

Potpisivanju ugovora nazočio je i župan KZŽ Željko Kolar. „816 tisuća kuna na natječaju je 130 tisuća kuna veći iznos nego je bilo planirano u javnoj nabavi, a tu razliku i 15 posto koliko je bilo potrebno od EU sredstava, osigurat će Županija. U današnje vrijeme kada govorimo da je neka sredina ugodna za život, onda je uz infrastrukturu, vodu, struju, ceste, vrtić, škola, trgovine, bitno da ima kulturni sadržaj i zaštićenu prirodu, koja je sve više na cijeni. Dodana vrijednost kroz ovaj centar je i što educira naše najmlađe, vrtiće, osnovne škole, srednje škole. Ovo je sama jedan završni korak, mi smo stazu kroz krošnje u Zelenjaku završili, dobila je uporabnu dozvolu i čekamo da se vrijeme stabilizira da bi je mogli službeno otvoriti. No naš brojač posjeta radi punom parom i već sada, bez obzira na hladno vrijeme, posjetitelji dolaze i objekt izaziva veliku pozornost. U pripremi imamo i nove projekte koji će se aplicirati na novu financijsku omotnicu“, rekao je župan Kolar.

 

 

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec istaknuo je da je ovaj projekt Općine, Javne ustanove i Krapinsko – zagorske županije koji je krenuo 2013. godine dobar i pozitivan primjer decentralizacije i koliko je bitno za male sredine imati ovakvu ustanovu. „Da je to dodatna vrijednost, dokaz su svih projekti koje smo u tih 7 godina odradili na području općine. Često imam osjećaj da se natječemo u produkciji ideja, da sačuvamo prirodu i okoliš i naše obnovljive izvore energije, i na svim idejama i realiziranim projektima zahvaljujem Javnoj ustanovi i Krapinsko – zagorskoj županiji koja nas u svemu tome prati“, rekao je Topolovec.

 

LINK NA VIDEO: https://www.instagram.com/p/CKRA99ElFl3/?utm_source=ig_web_copy_link


Fotogalerija